Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζ«Ζητούμενο η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

«Ζητούμενο η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου, Τάσου Βάμβουκα, παρουσία Βουλευτών του Ν. Χανίων, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολου Βουλγαράκη και των Δημάρχων του Νομού.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των αιρετών του Νομού Χανίων για το περιεχόμενο της σύσκεψης σχετικά με το προσφυγικό, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Προσκάλεσα σήμερα τους Βουλευτές του Νομού Χανίων, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, καθώς και όλους τους Δημάρχους του Νομού για να τους ενημερώσω για το περιεχόμενο της σύσκεψης, που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, του κ. Περιφερειάρχη και των τεσσάρων Δημάρχων της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης  ενημέρωσα επίσης ότι στο πλαίσιο της αρχικής συνάντησης στο Ηράκλειο υπήρξε συμφωνία ότι ο αριθμός αυτός, που αποφάσισε για την Κρήτη η κυβέρνηση και αφορά σε 2.000 ανθρώπους, αποτελεί ποσοστό, που το νησί μας μπορεί να απορροφήσει χωρίς προβλήματα.

Καλούμαστε, λοιπόν, επί μιας συγκεκριμένης απόφασης της κυβέρνησης, που αφορά έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη χώρα, να συνεργαστούμε, να υποδείξουμε χώρους και βάσει αυτής της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ως ο Δήμαρχος εκείνος, που το 2015 διαχειρίστηκε πέντε περιπτώσεις προσέγγισης προσφύγων στα νότια παράλληλα του νησιού μας, ότι δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα.  Φιλοξενήσαμε τους ανθρώπους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συντονίσαμε επιτυχώς όλους όσους εμπλέκονταν με το ζήτημα, κανονίσαμε την αναχώρηση των προσφύγων και το ζήτημα έληξε ομαλά. Στο σύνολο των περιπτώσεων η διαχείριση, που κάναμε, ήταν η καλύτερη δυνατή, αθόρυβα και αποτελεσματικά, χωρίς να προκληθεί καμία διαμαρτυρία.

Το πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην παρούσα φάση είναι το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα και όχι η άφιξη 2.000 ανθρώπων σε ένα νησί, όπως η Κρήτη, με πληθυσμό 700.000, που δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων εγώ και οι συνεργάτες μου θα έλεγα ότι το χειρότερο, που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να προκαλέσουμε υπερβολικό θόρυβο, να μπούμε σε λογικές φανατισμού και να πούμε ότι δεν θέλουμε να μας επηρεάσει ένα θέμα, που απασχολεί όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε ηγέτες του τόπου μας, έχουμε επιλεγεί για να έχουμε θέσεις ευθύνης και αυτή την ευθύνη, πρέπει να τη δείχνουμε και να αναλαμβάνουμε το κόστος της. Όταν κάνουμε το σωστό, στο τέλος οι πράξεις μας δικαιώνονται. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από φωνές φανατισμού, έχουμε ευθύνη και πρέπει να την ασκήσουμε.

 

Βεβαίως όπως όλοι συμφώνησαν το θέμα θα συζητηθεί συνολικά και διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, η οποία ήδη προετοιμάζεται και θα συγκληθεί άμεσα”.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Βάμβουκας στη συνέχεια είχε συνάντηση για το ίδιο θέμα με φορείς και επαγγελματίες των Χανίων.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα