Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Βραδιά λόγου και τέχνης» στην Λατσίδα

«Βραδιά λόγου και τέχνης» στην Λατσίδα

Από

Ημερομηνία

Μέσα στο πάμφωτο μεραμπελλιώτικο θέρος που συνεχίζεται ακόμη και μετά το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, μέσα σε ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο, στην Παναγία την Κεραγωνιώτισσα στην Λατσίδα, κάτω από τους αιωνόβιους δρυάδες που αναπαύονται σε μια ύφεση θάμβους, ένας κατεξοχήν θρησκευτικός χώρος αναδεικνύει και τα στοιχεία πολιτισμού και ιστορίας που περικλείει καθώς αυτά ταλαντεύονται πάνω στο ρίγος της αιώνιας ύπαρξης του πέτρινου κτηρίου της Παναγίας.

Ο λόγος για την «Βραδιά λόγου και τέχνης» που οργανώνει την προσεχή Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 και ώρα 8.30 το βράδυ ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος της Λατσίδας με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η βραδιά περιλαμβάνει ομιλίες από την αρχιτέκτονα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Δάφνη Χρονάκη με θέμα την «παρουσία της Παναγίας της Κεραγωνιώτισσας στην θρησκευτική ζωή του Μεραμπέλλου»,  από τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Μαμάκη με θέμα τη «σχέση των κατοίκων της Λατσίδας με την κοινότητα τους, το τοπίο και την Παναγία την Κεραγωνιώτισσα», έντεχνο τραγούδι με τον πάντα ποιοτικό Δημήτρη Θραψανιώτη, την Χαρά Τυμπακιανάκη και την παρέα τους, καθώς και κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Λατσίδας.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λατσίδας κ. Σπύρος Συλλιγάρδος, «στο διάβα των αιώνων, οι κάτοικοι της Λατσίδας μέσα από τις τελετές, τα πανηγύρια και τις κάθε είδους μετακινήσεις τους προς την Κεραγωνιώτισσα, μια από τις οποίες είναι και η προγραμματισμένη, δημιουργούν συνεχώς μια αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου, φύσης, χωριού και Θείου. Ιχνηλατώντας την ταραγμένη ιστορία του χωριού μας, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία αυτού του ναού ως συμβόλου της αναγέννησης και της σωτηρίας σε ένα ιστορικό πλαίσιο συνεχών αλλαγών και ταραχών, τόσο στο χωριό όσο και στο νησί γενικότερα. Η ταυτότητα του τόπου εκφράζεται στην ιστορία και το πολιτισμικό πλαίσιο της Κεραγωνιώτισσας, ενώ παράλληλα τα πανηγύρια και οι δραστηριότητες λόγου και τέχνης ανανεώνουν αυτήν την παράδοση, που οφείλουμε να διατηρήσουμε. Σε μια τέτοιας σκοπιμότητας βραδιά καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν την προσεχή Κυριακή. Μια βραδιά λόγου, μουσικής και “ουσίας”. Μια βραδιά επαναπροσδιορισμού της σχέση μας με το Θείο, τη φύση, τον πολιτισμό και την κοινότητα του χωριού μας».

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα