Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΣτα όριά του ο βιολογικός στον Βόρειο Άξονα

Στα όριά του ο βιολογικός στον Βόρειο Άξονα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Εντονο είναι το πρόβλημα της δυσοσμίας στην παλιά εθνική οδό, ειδικά κατά μήκος της περιοχής του Γερανίου, σύμφωνα με διερχόμενους, ενώ ο βιολογικός καθαρισμός του Βορείου Αξονα βρίσκεται στα όριά του λόγω της αύξησης των λυμάτων. Mάλιστα οι οσμές είναι πιο έντονες τις βραδινές ώρες και κυρίως όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι.Την ίδια ώρα η διοίκηση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.), που αναγνωρίζει το πρόβλημα, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προχωρήσει η τρίτη φάση της επέκτασης – σύνδεσης του βιολογικού με επιπλέον 40.000 κατοικίες. «Με τόσο λύμα που έρχεται δεν μπορούμε να μην παραδεχθούμε ότι υπάρχει δυσοσμία» επισημαίνει ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. Γιάννης Σταματάκης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσπάθειές μας δεν σταματάνε, είναι συνεχόμενες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν προχωρήσει η τρίτη φάση της επέκτασης – σύνδεσης με τον βιολογικό. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο τελικό στάδιο της ανάθεσης της μελέτης σε μελετητική ομάδα ώστε να προχωρήσει και να ενταχθεί στο νέο Ε.Σ.Π.Α. (που “ανοίγει” Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη) είτε μέσω της Περιφέρειας είτε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη” προκειμένου να γίνει δημοπράτηση του έργου». Η τρίτη φάση προβλέπει σύνδεση με άλλους 40.000 ισοδύναμους κατοίκους, έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει και ο βιολογικός, που είναι στα όριά του. Διότι από τα τέλη του 2013 το εργοστάσιο άρχισε να παρουσιάζει έναν κορεσμό και οι αντοχές του ήταν οριακές».

Εφόσον υλοποιηθεί η τρίτη φάση της επέκτασης, όπως εξήγησε ο κ. Σταματάκης, «θα έρχεται πολύ περισσότερο λύμα και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οσμές. Διότι κάθε Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, οι αποκλίσεις είναι τεράστιες. Για παράδειγμα τον χειμώνα ο βιολογικός βιολογεί 3.500 κυβικά το 24ωρο, όταν το καλοκαίρι γίνονται 10.000 – 12.000 κυβικά το 24ωρο. Μιλάμε για την τετραπλάσια ποσότητα λόγω του τουρισμού, των ξενοδοχείων από τον Κλαδισό μέχρι το Κολυμπάρι. Παρατηρούμε από την είσοδο του λύματος που βιολογείται ότι έχουμε αύξηση 5 – 6% στον τουρισμό της περιοχής.

Η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα είναι σχεδόν 99%». Σε ερώτηση των “Χ.Ν.” εάν οι οσμές οφείλονται πιθανόν σε διαρροές λυμάτων, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. τόνισε ότι «η βιολόγηση των λυμάτων δεν σχετίζεται με την οσμή, η οποία προέρχεται από την αυξημένη ποσότητα των λυμάτων. Είναι η πίεση του λύματος που έρχεται κυρίως το βράδυ. Τοποθετούμε χημικά, αλλά είναι τόση η ποσότητα του λύματος, που δεν προλαβαίνουμε να μην δημιουργηθεί οσμή. Οι μηχανισμοί δουλεύουν σχεδόν επί 24ώρου βάσεως».

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑ

Ερωτηθείς, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. το θέμα της λειψυδρίας που το καλοκαίρι έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση και άρδευση ορεινών χωριών του Δήμου Πλατανιά ο κ. Σταματάκης σημείωσε πως «η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Η άρδευση σε αρκετά χωριά οι κάτοικοι των οποίων παραπονούνταν, βελτιώθηκε, έπειτα από παρεμβάσεις που κάναμε άμεσα σε 4 χωριά αποκαθιστώντας τις γεωτρήσεις που αντιμετώπιζαν πρόβλημα π.χ. στη Χρυσαυγή, στο Μελισσουργειό, στην τοπική κοινότητα Καληδονίας, στην Επισκοπή θα τοποθετηθεί αυτές τις μέρες το μοτέρ, στα Μοθιανά κ.α.». Εν τω μεταξύ, αρνητικά γνωμοδότησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο αίτημα της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. για πρόσληψη υδρονομέων προκειμένου να γίνονται έλεγχοι για την κατανομή του νερού στις περιοχές του Δήμου Πλατανιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. με ταχείς διαδικασίες απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας που επικρατεί σε περιοχές της Κρήτης, ενέκρινε -κατ’ εξαίρεση- την πρόσληψη των υδρονομέων από τις Δ.Ε.Υ.Α. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. η εντολή του ΥΠ.ΕΣ. έχει ήδη αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Η απόφαση προβλέπει την πρόσληψη 18 υδρονομέων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα