Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα «είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη στη συνέχεια», δηλώνει ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ για την μεγάλη ευκαιρία της χώρας, την οποία όμως δεν έχει αξιοποιήσει ακόμα.
Ο ίδιος πιστεύει πως για να αλλάξουν τα σημερινά δυσχερή δεδομένα στη χώρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για να προκύψει πραγματικός πλούτος.
«Η Κύπρος κατάλαβε ότι με τα δεδομένα που έχει, ένα τεράστιο τουρισμό, δεν φτάνει. Άρα ένας τρόπος να εξελιχθεί είναι να περάσει στην ενέργεια που θα της επιτρέψει να έχει ένα πλαίσιο απελευθέρωσης από τα προβλήματα που έχει». Μάλιστα θεωρεί πως η Κύπρος κινήθηκε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ η Ελλάδα δεν κατάφερε να κινηθεί έγκαιρα με πολιτικές αποφάσεις. «Στην Κύπρο έχουν γίνει τρείς γύροι αδειοδότησης με μεγάλη επιτυχία», σημειώνει και εξηγεί πως την ίδια περίοδο στην Ελλάδα είμαστε στον δεύτερο μ’ ένα μικρό κομμάτι που δεν είχε καν σχέση με την ΑΟΖ κι όταν άλλαξε η κυβέρνηση, θεώρησε αρχικά ότι έπρεπε να τροποποιήσει τον διαγωνισμό και από τις 20 εταιρείες έμειναν τελικά τρείς – από τις οποίες η μία ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι δύο άλλες η Edison και η Total – διότι υπήρχε μεγάλη ρευστότητα και «οι εταιρείες δεν ήξεραν με ποιο θα υπογράψουν», αναφέρει. Από την άλλη πλευρά σωρεύονται στην Κύπρο μεγάλες εταιρείες, δημιουργώντας σοβαρές προοπτικές δεδομένου ότι έχει ακολουθηθεί η ίδια πολιτική απ’ όλες τις ηγεσίες κι έχει φέρει αποτελέσματα, όταν στην Ελλάδα η κρίσιμη πράξη που ήταν ο διαγωνισμός των 20 οικοπέδων που έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2014, δεν είχε συνέχεια. Βέβαια, τα οικόπεδα αυτά είναι εκτός ελληνικής κυριαρχίας διότι δεν έχουμε κάνει την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει κάνει η Κύπρος, κι αυτό είναι το κρίσιμο. Ωστόσο, παρουσιάζει ενδιαφέρον το επιχείρημα του κ. Λυγερού πως με τον διαγωνισμό αυτό ουσιαστικά υπήρξε μια αποδοχή από τους Ευρωπαίους για την ΑΟΖ που αναμένεται να θεσπιστεί από την Ελληνική πλευρά. Ειδικά Νότια της Κρήτης δεν έχει καμία σχέση με το μεγάλο φόβο της Τουρκίας αλλά έχει σχέση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Συνεπώς, με το σκεπτικό αυτό η καθυστέρηση που υπάρχει είναι χωρίς λόγο, στοιχείο που επισημαίνει ο κ. Λυγερός υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο».
Φυσικό αέριο και Κρήτη
Ο κ. Λυγερός βρίσκεται για άλλη μια φορά στο νησί προωθώντας το θέμα του ευρωασιατικού αγωγού. Ο EUROASIA Interconnector (ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός) περιλαμβάνει τρία έργα: Τη διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο της Ισραηλινής πόλης Χαντέρα, με την περιοχή Κοφινού στην Κύπρο. Τη διασύνδεση της περιοχής Κοφινού με την Κορακιά στην Κρήτη και την «εσωτερική γραμμή» μεταξύ Κορακιάς και περιφέρειας Αττικής, όπου θα καταλήξει το καλώδιο, στην περιοχή του Λαυρίου.
«Είναι ένα έργο που μας επιτρέπει να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το κόστος και το βάρος που έχουμε σε ότι αφορά την καύση του ναυτιλιακού πετρελαίου στην Κρήτη και να συνδέσουμε, επιτέλους, την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα υπάρχει σταθμός στην Κορακιά και θα μας επιτρέψει να ξεφύγει το βάρος από τα Λινοπεράματα», τονίζει.
Ο ίδιος πιστεύει ότι είμαστε σε μια εποχή που το φυσικό αέριο θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην Κρήτη και θα απλώσει την ανάπτυξη στο νησί. «Ειδικά αν υπάρξει σταθμός υγροποίησης στην Κρήτη που χρησιμοποιεί περίπου 5.000 άτομα για να δημιουργηθεί και γύρω στα 100.000 άτομα για να λειτουργεί όλη η πλατφόρμα από την εξόρυξη, ως τον αγωγό και τα προϊόντα. Κατά συνέπεια θα είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Κρήτη κι ένας άλλος σταθμός θα είναι, μάλλον, στην Ήπειρο για το Ιόνιο. Υπολογίζουμε πως με τα αποθέματα που έχουμε δύο σταθμοί υγροποίησης θα είναι απαραίτητοι ενώ η Κύπρος χρειάζεται ένα», σημειώνει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ