Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣτο Καθαρό υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά απολιθώματα

Στο Καθαρό υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά απολιθώματα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Κοντεύει μια εικοσαετία από τότε που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η συστηματική παλαιοντολογική ανασκαφή στη θέση «Ανάσκαμμα» στο Οροπέδιο Καθαρού, επί νομαρχίας Γιάννη Παπατσάκωνα. Η υπόθεση της παλαιοντολογικής έρευνας και η ανάδειξη του θησαυρού από απολιθώματα, αλλά κυρίως της συλλογής πολύτιμων στοιχείων και πληροφοριών για την ταυτότητα της περιοχής στο διάβα χιλιάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων,  «κόλλησε» για διάφορους λόγους, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι δημοτικές αρχές να κινητοποιήσουν τους επιστημονικά υπεύθυνους, ώστε να προχωρήσουν τις ανασκαφές και να προστατευτούν τα ευρήματα. Στα χρόνια που πέρασαν η υπόθεση αυτή βάλτωσε, η δε θέση απ’ όπου ξεκίνησε η έρευνα υπέστη κάποια στιγμή ως και… βαθιά άροση! Κανείς δεν γνωρίζει την τύχη των απολιθωμάτων που είχαν εντοπιστεί στη συγκεκριμένη θέση και πολλά, αν όχι όλα, υποτίθεται ότι θα διασώζονταν ώστε να αποτελέσουν «in situ» έκθεση για το κοινό, κάτω από ένα προστατευτικό στέγαστρο, ως τμήμα ενός παλαιοντολογικού μουσείου, που θα κτιζόταν στο Καθαρό.

Ύστερα από δυο δεκαετίες φαίνεται και πάλι μια αχτίδα φωτός στο «τούνελ» της όλης υπόθεσης. Η σημερινή δημοτική αρχή σε συνεννόηση και με την Τοπική Κοινότητα Κριτσάς δείχνει να ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τη συγκυρία της συνεργασίας με τον συμπολίτη πανεπιστημιακό Καθηγητή Γιώργο Αναστασάκη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συντονίζει την ομάδα συγγραφής του βιβλίου της Ιστορίας του Δήμου Αγίου Νικολάου. Ο κ. Αναστασάκης μετά από συνάντησή του με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «στο Καθαρό υπάρχουν ακόμη πολλά απολιθώματα», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «τα καλύτερα απολιθώματα δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη».

Απαντώντας στην ερώτηση ποιός θα είναι ακριβώς ο ρόλος που αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο από τούδε και στο εξής, ο κ. Αναστασάκης είπε ότι «θα γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και κατάρτιση ενός προγράμματος με διάφορες φάσεις, που θα αφορά το ερευνητικό κομμάτι. Θα έχει τη μορφή πρότασης, ώστε αυτή να μπορεί μέσω του Δήμου Αγίου Νικολάου να υποβληθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για να εντοπιστεί πρόγραμμα ή προγράμματα απ’ όπου θα μπορούσε να αντληθεί χρηματοδότηση της έρευνας αυτής και των έργων που θα απαιτηθούν για την προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα