Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΔεύτερος γύρος με ενέργεια, τράπεζες, κόκκινα δάνεια

Δεύτερος γύρος με ενέργεια, τράπεζες, κόκκινα δάνεια

Από

Ημερομηνία

ΑΔΜΗΕ, διοικήσεις τραπεζών, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικά θα απασχολήσουν τις σημερινές συναντήσεις κυβέρνησης – δανειστών, δίνοντας και μια πρόγευση για το αν είναι τελικά εφικτό τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ.ευρώ,  να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του μήνα.

Πάντως η χθεσινή πρεμιέρα, ειδικά στο θέμα του υπερταμείου δείχνει ότι η μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων αδικαιολόγητων καθυστερήσεων αλλά καθαρής διάστασης απόψεων των δύο πλευρών.

Η κόντρα γα το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις ΔΕΚΟ που θα συμπεριλάβει η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών, δείχνει για άλλη μια περίπτωση ότι το οικονομικό επιτελείο ψήφισε νόμους που δεν θέλει να εφαρμόσει.

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών για το υπερταμείο

Στην συνάντηση που θα λάβει χώρα νωρίς το πρωί θα γίνει μια συνολική αποτίμηση παλαιών και νέων ή μάλλον αναμενόμενων μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να έχουν πληροφόρηση για τα μέτρα, διαρθρωτικά και δημοσιονομικά που ψηφίστηκαν τον Μάιο και εφαρμόζονται εδώ και τρεις μήνες, καθώς και τις προβλέψεις που υπάρχουν για το κλείσιμο του 2016.

Στην συνέχεια θα ανοίξουν το φάκελο της ενέργειας και ειδικότερα της μερικής αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που έχει επισημανθεί από κοινοτικούς αξιωματούχους ως ένα από τα θέματα που καθυστερούν. Μαζί με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την εταιρία δικτύου και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα εξεταστούν και αυτά που αφορούν τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Τα βασικά θέματα θα είναι η αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών και του ΤΧΣ αλλά και η προετοιμασία που υπάρχει ώστε μόλις οριστούν τα νέα ΔΣ να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Κατά την συνάντηση που θα έχουν νωρίτερα με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Τσακαλώτο θα συζητηθεί και η ετοιμότητα που υπάρχει για τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Το μνημόνιο ζητεί την αναθεώρηση του «Νόμου Δένδια» μέσω της προώθησης του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αφορά κυρίως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Από κοντά θα έρθει και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ώστε να είναι δυνατή η … αυτόματη πτώχευση για επιχειρήσεις που δεν θα κριθούν βιώσιμες.

Το μεγάλο ζητούμενο εκ μέρους των τραπεζών στην όλη διαδικασία θα είναι η ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών που θα ασχολούνται με την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια.

Την Τετάρτη, το κουαρτέτο θα έχει συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Τα θέματα που θα εξεταστούν θα είναι η πορεία υλοποίησης του νέου ασφαλιστικού νόμου αλλά και το πλαίσιο που θα γίνει ο διάλογος για τα εργασιακά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αλλά και στην ομιλία του Σαββάτου έθεσε ως μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ξεχνώντας τις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και την επαναφορά της ανταπεργίας. Μάλιστα δήλωσε ήσυχος γιατί όπως είπε βάση για τις αλλαγές θα είναι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Πηγή:enikonomia

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα