Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΙεράπετραΕγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Ενορίας Παχείας Άμμου

Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Ενορίας Παχείας Άμμου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την πάνδημη συμμετοχή κλήρου και λαού τελέσθηκαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου και των παρεκκλησίων αυτού Αγίας Κυριακής και Αγίας Σοφίας στην Ενορία Παχείας Άμμου Ιεράπετρας. Τον νέο περικαλλή Ιερό Ναό εγκαινίασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, συνεπικουρούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό.


Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου 10/9 τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ακολούθησε η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και στη συνέχεια η τελετή των εγκαινίων και η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλετούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Ο Εφημέριος της Ενορίας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης στην ομιλία του, αφού τόνισε ότι υπήρξε αρχική  επιθυμία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου να κτιστεί στην Ενορία Παχείας Άμμου ένας μεγάλος και περικαλλής ναός επ΄ ονόματι του αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προστάτου των οδηγών, επειδή ο μέχρι τώρα κεντρικός ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης του ναού.

 

Αρχές του 2002 η μακαριστή Δέσποινα χήρα Δημ. Μπαχλιτζανάκη, το γένος Σερέπετση, εξέφρασε την επιθυμία να διαθέσει τα χρήματα για να κτιστεί η νέα, μεγάλη εκκλησία στην Παχειά Άμμο. Το έναυσμα δόθηκε, ο πρώτος σπόρος έπεσε και πολύ γρήγορα καρποφόρησε. Βρέθηκαν οι δωρητές του οικοπέδου (Γεώργ. Κριτσωτάκης, Μαρία, χα Νικολ. Καραμανωλάκη και Στυλ. Μπαχλιτζανάκης), συγγενείς του συζύγου της δωρήτριας, η οποία ένα χρόνο αργότερα πληροφορεί εγγράφως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Παχείας Άμμου ότι επιθυμεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της οικοδόμησης της νέας εκκλησίας και υποβάλλει στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας ολοκληρωμένη μελέτη αρχιτεκτονικών σχεδίων του για το ναό, τα βοηθητικά κτίρια του και τη διαμόρφωση του πέριξ του ναού αυλείου χώρου. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο στις 21.7.2003 και σε σύντομο χρονικό διάστημα προσχώρησαν οι εργασίες ανέγερσης υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Αρχιτέκτονος Μηχανικού κ. Βασ. Ζεβελάκη. Το 2005 τοποθετούνται οι περίτεχνοι μπρούτζινοι πολυέλαιοι και ο ηχητικός εξοπλισμός και τον επόμενο χρόνο το τέμπλο και οι υπέροχες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας, καθώς και τα υπόλοιπα ξυλόγλυπτα του ιερού ναού. Στις 8/5/2006, πριν από τον πρώτο Μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, τελέσθηκαν τα Ιερά Θυρανοίξια του νεόδμητου ναού από τον Σεβ. κ. Ευγένιο. Το 2007, με ενέργειες του Θεολόγου καθηγητή κ. Γ. Φουκαδάκη, μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο ναό μέσα σε περίτεχνη αργυρή λειψανοθήκη τεμάχια ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου και του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Παχείας Άμμου. Το 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης και ανέγερσης των βοηθητικών χώρων και κτηριακών εγκαταστάσεων, γύρω από το ναό, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της Ενορίας.

 Τέλος, ο π. Παΐσιος σημείωσε ότι «σκοπός των Εγκαινίων δεν είναι μόνο ο αγιασμός του ναού, ο οποίος από σήμερα γίνεται χώρος ουράνιος, που παραστέκονται τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ στις θύρες του, αλλά και ο δικός μας αγιασμός οδηγώντας τον καθέναν μας από τη γη στον ουρανό». Ακόμα, αναφέρθηκε στην αξιοζήλευτη προσφορά και συμμετοχή των πιστών κατοίκων του χωριού, που αμέσως αγκάλιασαν την ευλογημένη αυτή προσπάθεια οικοδόμησης και εξοπλισμού του νέου ναού». Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Σεβ. Μητροπολίτη μας «για την πραγματική αγάπη, ανύστακτο ενδιαφέρον και την πατρική αγάπη του» και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, που λάμπρυνε με τη συμμετοχή του τα Ιερά Εγκαίνια του ναού. Επίσης, τους αναδόχους για την οικονομική τους βοήθεια και προσφορά τους που βοήθησε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση των ιερών Εγκαινίων, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, τον Αρχιδιάκονο π. Αμβρόσιο Σκαρβέλη για την πολύτιμη βοήθεια και τις συμβουλές τους, τον Αρχιμ. Φιλάρετο Ζαχαριουδάκη για τη σημαντική συμπαράσταση και τους λοιπούς Κληρικούς που έλαβαν μέρος, τους Ιεροψάλτες, τα Μέλη του Εκκλ/κού Συμβουλίου, τους προέδρους και τα μέλη των φιλοπρόοδων συλλόγων του χωριού και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ενορίας Παχείας Άμμου κ. Γεώργιο Ραπάνη, και τέλος τους επώνυμους και ανώνυμους ενορίτες και λοιπούς δωρητές που πρόσφεραν χρήματα και κόπο για την ανέγερση του ναού και για την πραγματοποίηση των Εγκαινίων του.

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό για τη συμμετοχή του στα Εγκαίνια του ναού. Τόνισε ότι με την καθιέρωση της Αγίας Τράπεζας με τα ιερά Λείψανα των Αγίων και με την έκχυση Αγίου Μύρου, καθιερώνεται και καθαγιάζεται ο ναός και από απλό οικοδόμημα μεταβάλλεται σε οίκο  Κυρίου, σε ουράνιο Θυσιαστήριο και σε θρόνο της αρρήτου δόξης του Θεού. Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Ευγένιος συνεχάρη τον Εφημέριο Αρχιμ. Παΐσιο Δερμιτζάκη και το Εκκλ/κό Συμβούλιο της Ενορίας Παχείας Άμμου και όλους τους ευσεβείς επώνυμους και ανώνυμους δωρητές και απένειμε “Δίπλωμα Τιμής και τον δίκαιον της Εκκλησίας έπαινον” στους τρεις Αναδόχους των Εγκαινίων του τρίκλιτου ναού κ. Στέφανο Δημ. Καλαφάτη (ανάδοχο του κεντρικού κλίτους του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου), κ. Στέφανο Αδ. Πρατσινάκη, Αναγνώστη (ανάδοχο του κλίτους της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής), και κ. Εμμανουήλ Ζαχ. Γαλανάκη, Αναγνώστη (ανάδοχο του κλίτους της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος) καθώς και στον κ. Στυλιανό Μιχ. Κανάκη για την επί σειρά ετών σημαντική προσφορά του ως Εκκλησιαστικού Συμβούλου, και στις κ. Σοφία Νικ. Σουργιαδάκη και κ. Ελένη Παντ. Καρεκλάκη για την πολύτιμη προσφορά τους στην καθαριότητα του περικαλλούς ναού.

 

Πάνδημη ήταν η συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  των Αστυνομικών Αρχών και πλήθους πιστών. Παρέστησαν η Ηγουμένη Μοναχή Θεοδώρα και Μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμ. Πετάσης, ο Διοικητής Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης και κ. Εμμ. Λουτσέτης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Μαρία Σκυβάλου-Ρουμελιωτάκη και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ιεράπετρας, πολιτευτές, οι Πρόεδροι και τα Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Παχείας Άμμου “Νηρηΐδες” και του Πολιτιστικού, Οικολογικού και Λαογραφικού Συλλόγου, που πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα κατά το κέρασμα του καφέ από την Ενορία Παχείας Άμμου σε όλο τον εκκλησίασμα, ντόπιους αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.  Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων που σιωπηρά αναγνώρισαν και επικύρωσαν την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου ναού σε κομβικό σημείο με αναφορά στον αιώνιο Θεό και τους αδύνατους πιστούς.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα