Με ένα καταφύγιο στο οποίο φιλοξενεί περίπου 180 αδέσποτα σκυλιά και πλέον κάμποσες γάτες, περισσότερους από 35.000 «φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα που στηρίζουν οικονομικά και ηθικά την προσπάθεια, ο Τάκης Προεστάκης είναι χωρίς υπερβολή ένας πολύ μεγάλος πρέσβης της Ιεράπετρας τόσο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Λίγος καιρός χρειάζεται ακόμα και ακούγοντας κανείς το όνομα Ιεράπετρα δεν θα σκέφτεται μόνο τα θερμοκήπια, τις παραλίες και το Γαϊδουρονήσι αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ζώα της.

«Δούλευα 20 χρόνια στη νύχτα, είχα το δικό μου κλαμπ όμως κάποια στιγμή κουράστηκα και το πούλησα. Πήγα στην χωματερή της Ιεράπετρας και εκεί είδα 2 σκυλιά σε κακή κατάσταση και άρχισα να τα φροντίζω. Διαπίστωσα ότι εκεί υπήρχαν άλλα 50 σκυλιά και για ένα χρόνο τα φρόντιζα κάθε μέρα όλα. Κάποιοι μου είπαν πως τα σκυλιά δημιουργούν πρόβλημα και θα έριχναν φόλες. Ζήτησα ένα μήνα προθεσμία, έδωσα όλα μου τα λεφτά και έφτιαξα το καταφύγιο»

«Έδωσα όλα μου τα λεφτά και πούλησα και το αυτοκίνητο μου για να φτιάξω το καταφύγιο, όμως δεν ήξερα πόσα πολλά λεφτά θα χρειαζόμουν ακόμα. Έφτασα στο σημείο να φτάσω να πουλήσω το καταφύγιο σε πολύ χαμηλή τιμή για να αγοράσω τροφή για τα σκυλιά με την υπόσχεση από τον αγοραστή πως θα είχα 3 χρόνια για να δω τι θα κάνω με τα ζώα.»

«Τότε συνέβη ένα θαύμα. Μου τηλεφώνησαν από την αγγλική εφημερίδα Daily Mail και έκαναν ένα θέμα για το καταφύγιο. Από τότε πάρα πολλά άτομα από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από την Αγγλία με βοηθάνε οικονομικά, αγόρασα ένα αυτοκίνητο και αισθάνομαι πιο ασφαλής.

Τα σκυλιά μου κοστίζουν μια περιουσία και δεν μπορώ να εργαστώ. Είμαι στο καταφύγιο όλη μέρα, κάθε μέρα. Δεν έχω καμία βοήθεια από κανέναν στην πόλη. Επικοινωνούν μαζί μου μόνο για να μου πουν να πάρω κάποιο σκυλί, πράγμα πολύ άσχημο»

«Το πιο σημαντικό για το καταφύγιο είναι η τροφή και οι στειρώσεις και πρέπει να βρίσκω λεφτά συνεχώς. Το 90% των σκυλιών είναι στειρωμένα, όμως υπάρχουν συνεχώς κουτάβια τα οποία πρέπει κι αυτά να στειρωθούν» (radiolasithi.gr)