Παραχωρούν ακόμη και…διεθνή διατησία αφού οι εργολάβοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό Δημόσιο

Γη και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση για να προχωρήσει το έργο του αεροδρομίου Καστελλίου αν και πάλι το έργο είναι στον αέρα!Εφτά μέρες πριν “την οριστική δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελλίου”, όπως διατεινόταν η κυβέρνηση κι ενώ οι εργολάβοι κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για διαβουλεύσεις, ακόμη και ο κ.Δέδες , που βρίσκεται στην Κρήτη, σε κατ ιδίαν συναντήσεις υπαινίχθηκε ότι “είναι πολύ πιθανή μια ακόμη παράταση” .

Πάντως όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Πατρίς, η κυβέρνηση έκανε όλα τα χατίρια των εργολάβων που ζήτησαν μέχρι και…διεθνή διαιτησία σε περίπτωση προβλήματος , ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνηση στο ελληνικό κράτος και την ελληνική δικαιοσύνη!

Πρόκειται για μια εξέλιξη που από τη μία δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη “πάση θυσία” και με “όποιο τίμημα” να προχωρήσει το έργο Από την άλλη όμως κάνει σοβαρές εκπτώσεις παραχωρώντας…εθνικά κεκτημένα και αυτονόητη κυριαρχία που αφορά έργα και υποδομές εντός της χώρας. Πώς; Μα, κάνοντας τα χατίρια και υποκύπτοντας σε πιέσεις των εργοληπτικών εταιρειών οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι…δεν έχουν εμπιστοσύνη και ζήτησαν αλλαγή συγκεκριμένου άρθρου στα τεύχη δημοπράτησης που αφορά τη διαιτησία!

Συγκεκριμένα στην πρόσφατη αλλαγή των τευχών που μετετράπη η ημερομηνία δημοπράτησης από 30 Σεπτεμβρίου σε 27 Οκτωβρίου υπήρχαν δυο μικές αλλαγές οι οποίες πέρασαν απαρατήρητες:

-Η μία αφορά το 35% των μετοχών

-Και η δεύτερη το τελευταίο εδάφιο 33.3.4 του σχεδίου σύμβασης που λέει ότι “σε περίπτωση που μέσα από την προθεσμία αυτή οι δύο διαιτητές δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Τρίτου Διαιτητή και με την επιφύλαξη τυχόν παράτασης της προθεσμίας αυτής με συμφωνία των Μερών ο τρίτος Διαιτητής θα οριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στο Παρίσι μετά από σχετικό αίτημα οποιοδήποτε μέρους»!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

“Οτι συγκεκριμένοι ανάδοχοι ζήτησαν να αλλάξει η διάταξη μη έχοντας εμπιστοσύνη στην πλευρά την ελληνική και εμείς υποχωρήσαμε”! ανέφερε κορυφαίος παράγων των κατασκευών στην Π, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους για την περίεργη αυτή αλλαγή!

Από την άλλη ανώτατος δικαστικός που ερωτήθηκε σχετικά με τέτοιες “διαιτησίες” είπε ότι είναι “κάτι νόμιμο, αλλά δεν συνηθίζεται παρά μόνο εάν είναι μνημονιακή επιταγή, που δεν προκύπτει όμως από πουθενά”!

Σε κάθε περίπτωση όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα έχουν εκπλαγεί με την επιλογή που έκανε το υπουργείο να αλλάξει αυτή τη διάταξη.

“Ας ελπίσουμε το μόνο που ήθελαν είναι να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα των εργολάβων για να προχωρήσει το έργο” έλεγε αυτοδιοικητικός που παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

Πηγή: cretalive.gr