Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροβληματισμοί και τρόποι αρμονικής συμβίωσης με ανθρώπους από άλλες χώρες

Προβληματισμοί και τρόποι αρμονικής συμβίωσης με ανθρώπους από άλλες χώρες

Από

Ημερομηνία

Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΚΥΔΑΝ διοργάνωσαν στο Επιμελητήριο Λασιθίου- ημερίδα με θέμα «Μαθαίνω να μοιράζομαι την πόλη μου με ανθρώπους από άλλες χώρες- Προβληματισμοί και τρόποι αρμονικής συμβίωσης».

Ιδιαίτερος ήταν ο βιωματικός τρόπος της παρουσίασης. Η καθηγήτρια εφαρμογών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης Μαρία Παπαδακάκη και η κοινωνική λειτουργός, επιστημονική συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης Παγώνα Μαραγκάκη ανέδειξαν τα θέματα της διαφορετικότητας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με τη συμμετοχή στη συζήτηση και όσων παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Είναι κρίμα που ήταν λίγοι αυτοί που παρακολούθησαν ένα τόσο σημαντικό και σύγχρονο πρόβλημα της κοινωνίας μας… της σχέσης μας με ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες, κυρίως λόγω πολέμων και φτώχειας.

Η συζήτηση ήτανε βιωματική και οι παριστάμενοι εκλήθησαν «να πάρουν θέση» σε επιστολή μετανάστη που κατηγορήθηκε άδικα από το περιβάλλον του. Επίσης να σχολιάσουν «πόσο συμφωνούν ή πόσο διαφωνούν» σε ερωτήματα, τα οποία έχουν σχέση με τον όρο «λαθρομετανάστης», με το αν οι μετανάστες «μας παίρνουν τις δουλειές» και με το αν υπάρχει αυξημένη συμμετοχή αλλοδαπών σε συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων. Απάντησαν και στα ερωτήματα: «οι δικοί μας πατεράδες μετανάστευσαν, αλλά όχι παράνομα» και «εμείς πεινάμε και οι μετανάστες καλοπερνάνε στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Χλιαουτάκης ανέφερε ότι «το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς τους απόρους, το ΤΕΒΑ, το διαχειρίζεται η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και η ημερίδα είναι μια παράλληλη υποστηρικτική δράση, την οποία έχει αναλάβει το ΤΕΙ Κρήτης, καθώς, εκτός από τα τρόφιμα που μοιράζονται, οργανώνουμε και βιωματικές ημερίδες υποστήριξης, πρωτίστως για τους ωφελούμενους του προγράμματος, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες μας. Επισκεπτόμαστε και ενημερώνουμε τους περισσότερους Δήμους της Κρήτης».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα