Βασικές διατροφικές ανάγκες καλύπτει το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των οικογενειών που απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, για να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες. Γάλα, λάδι, όσπρια, ζυμαρικά, αλεύρι, φρούτα, για πολλές οικογένειες αποτελούν πλέον σχεδόν είδος πολυτελείας, αφού η οικονομική τους κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορούν να τα εξασφαλίσουν. Οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, δουλεύουν περιστασιακά ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση στον μισθό τους αυξάνονται συνεχώς και στο Ρέθυμνο και όσο και αν ακόμη υπάρχει η αλληλεγγύη και η συνοχή της στενής και ευρύτερης οικογένειας, πολλοί διστάζουν ή ντρέπονται να ζητήσουν στήριξη από τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ πολλοί δεν έχουν από ποιον να τη ζητήσουν.Με διακριτικότητα και συνέπεια και τη μεγάλη συνεισφορά απλών πολιτών, επιχειρηματιών, σχολείων και άλλων φορέων το Κοινωνικό Παντοπωλείο πραγματοποιεί διανομές στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποταμου, Αγ. Βασιλείου και Ανωγείων (ο δήμος Αμαρίου έχει δικό του κοινωνικό παντοπωλείο) και εξυπηρετεί συνολικά περίπου 800 οικογένειες. Δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά προφέρει ένα βοήθημα σε οικογένειες που περνούν πολύ δύσκολα. Λύση, όπως λέει η Προϊσταμένη της υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πόπη Κλάδου, είναι η εργασία. Όταν οι άνθρωποι αυτοί βρουν μια δουλειά που να τους αποφέρει ένα βασικό μισθό, τότε και ψυχολογικά θα βελτιωθεί η κατάστασή τους και οικονομικά θα σταθούν στα πόδια τους. Όσο δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας τόσο το πρόβλημα θα αυξάνεται, σημειώνει.
Άλλωστε ένα μεγάλο ποσοστό των εγγεγραμμένων είναι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία, με μικρά παιδιά, άνθρωποι που έμειναν χωρίς δουλειά και που δεν βρίσκουν νέα απασχόληση.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Το Κοινωνικό παντοπωλείο έχει μια λίστα εγγεγραμμένων δικαιούχων η οποία διαρκώς ανανεώνεται και γίνονται νέες εγγραφές. Βασικά κριτήρια για την εγγραφή είναι το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ενώ υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για περιπτώσεις αναπηρίας, ασθενειών κ.ά.

Δικαιούχοι είναι όσοι δηλώνουν μέχρι 6.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 2 χιλιάδες για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η υπηρεσία λειτουργεί με αυτά τα «στεγανά» και δεν καλύπτει έκτακτες ανάγκες ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσχέρεια και θα χτυπήσουν την πόρτα της ή προσφύγων από τη Συρία που βρέθηκαν φέτος στον τόπο μας αλλά δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση (έχoυν όμως κάποια σχετικά έγγραφα) και έχουν πολυμελείς οικογένειες και ανάγκες.

Από το παντοπωλείο εξυπηρετούνται και οικογένειες ρεθυμνιωτών και οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, αφού όπως λέει η κα Κλάδου η υπηρεσία δεν κάνει κανενός είδους διάκριση αλλά βοηθά όλους όσοι έχουν ανάγκη και πληρούν τα κριτήρια.

Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθεί διανομή, η υπηρεσία ενημερώνει τηλεφωνικά τους δικαιούχους, ώστε να παραλάβουν τα δέματα και η διανομή γίνεται σταδιακά, κάτι που θα γίνει και τις ημέρες των γιορτών. Σε κάθε περίπτωση όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα ενημερώνονται από την υπηρεσία για τον χρόνο παραλαβής των τροφίμων.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Κάθε προσφορά είναι δεκτή στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη. Επιχειρηματίες και σύλλογοι ή σχολεία που κάνουν μαζικές προσφορές μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας για να ενημερωθούν για τις ανάγκες που υπάρχουν (αν και αυτήν την περίοδο υπάρχουν ανάγκες σε όλα τα τρόφιμα), και όποιος πολίτης θέλει μπορεί απλά να περάσει από την υπηρεσία και να παραδώσει την προσφορά του. Το μόνο που δεν δέχεται η υπηρεσία είναι χρήματα και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Πηγή: goodnet.gr