Διάχυτη είναι η αγωνία και ο προβληματισμός στην τοπική κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε εκ νέου με τους οικισμούς της ζώνης των 800 μέτρων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την επέκταση των ορίων 39 και τον καθορισμό ορίων 28 οικισμών.

Μόνο στον δήμο Ρεθύμνου είναι χιλιάδες οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται ξανά σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς “ομηρίας”, αφού με την εν λόγω απόφαση είναι σαν να βρίσκονται εκτός σχεδίου, τη στιγμή που το θέμα αυτό είχε διορθωθεί με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2009.

Αυτό που προέχει για τους τοπικούς φορείς, είναι καταρχήν να διαβάσουν την απόφαση του ΣτΕ για να δουν ποιο είναι το σκεπτικό της και να αντιληφθούν το λάθος και στη συνέχεια να κινηθούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης προς όφελος των πολιτών, που έχουν στις περιοχές αυτές κατοικίες ή επιχειρηματική δραστηριότητα και να λυθεί οριστικά το μείζον αυτό πολεοδομικό θέμα, που ταλανίζει επί δεκαετίες τον νομό, βάζει σε κίνδυνο την οικοδομική δραστηριότητα και προκαλεί σύγχυση σε ιδιοκτήτες, επενδυτές και εν δυνάμει επενδυτές.

Άλλωστε, είναι πολλοί αυτοί που έχουν επενδύσει σε περιοχές που εντάσσονται στους οικισμούς της ζώνης των 800 μέτρων και περιμένουν χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο ή το ΕΣΠΑ και τώρα βρίσκονται στον “αέρα”.
Σε κάθε περίπτωση οι φορείς θα ζητήσουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει ενημερωθεί σχετικά με το θέμα, το οποίο δεν γνώριζε.

Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους οικισμούς, ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης έλαβε το προηγούμενο Σάββατο πρωτοβουλία συνάντησης με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ για τον συντονισμό των ενεργειών από κοινού και με τους υπόλοιπους φορείς.

«Θα πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς, οι δήμαρχοι των οποίων οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν οικισμούς στους δήμους τους, η αντιπεριφερειάρχης και ο υπουργός κ. Ξανθός να ενεργοποιηθούμε, διότι τα 2/3 του νομού βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Πρέπει άμεσα να δούμε το σκεπτικό των αποφάσεων, αφού δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, και πού ακριβώς αναφέρεται το ΣτΕ ότι από πλευράς διοίκησης έχουν γίνει παραλείψεις, και μετά αφού γίνει ο συντονισμός να κάνουμε μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη. Ξέρω επίσης ότι και η κα Λιονή έχει τη βούληση τις επόμενες ημέρες να κάνει μια σύσκεψη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόβλημα ως “ωρολογιακή βόμβα” για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου και συμπλήρωσε ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να αναζητηθεί τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αναζητηθούν οι σωστές ενέργειες.

«Μιλάμε για ένα μεγάλο πρόβλημα. Μετά από 20 χρόνια προσπάθησαν οι τότε φορείς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, γιατί ουσιαστικά μιλάμε κυρίως για την επέκταση της πόλης και κάποιων περιοχών στα νότια, μιλάμε δηλαδή για την ανάπτυξη του νομού, περιοχές όπου υπήρχε τεράστια οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, επομένως το τι έγινε παλιότερα είναι ένα θέμα για το οποίο θα κριθούν όλοι, ωστόσο δεν είναι της παρούσης.

Αν καταλήξουμε ότι η δέουσα λύση είναι η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, είναι κατανοητό ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και όλο αυτό το διάστημα δεν θα πρέπει να υπάρχει αστάθεια και ανησυχία ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τους επίδοξους επενδυτές, ούτε να υπάρχει η εικόνα ότι το Ρέθυμνο για μία ακόμα φορά μένει πίσω σε σχέση με τους άλλους νομούς».

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Νίνος, μέλος του ΤΕΕ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο Ρεθύμνου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια στον τόπο μας να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά πολεοδομικά θέματα τα οποία άπτονται και της ανάπτυξης αλλά και γενικά της ομαλότητας σε ένα πολύ νευραλγικό κομμάτι της οικονομίας όπως ο τομέας των κατασκευών και των real estate».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ θεωρεί πως επανακύπτει ένα σοβαρότατο θέμα αφού με τη μορφή με την οποία επανέρχεται στην επικαιρότητα θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομική υπόσταση των λεγόμενών οικισμών της ζώνης των 800 μέτρων ή την επέκταση των ορίων τους και τονίζει πως πρέπει άμεσα να υπάρξει συντονισμός φορέων για την επίλυση του προβλήματος.

«Το καινούριο, πιο δυσάρεστο και αγχωτικό είναι ότι εμπίπτει σε αυτή τη διαδικασία και η ομάδα εκείνων των 28 οικισμών για τους οποίους είχαν δημοσιευτεί τα σχεδιαγράμματα καθορισμού των οικισμών. Πρέπει να δούμε με λεπτομέρειες το σκεπτικό της απόφασης, ωστόσο εκτιμώ ότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια για χάσιμο και θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες κυρίως από τον δήμο Ρεθύμνου που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και τους υπόλοιπους δήμους και να ενεργοποιηθούν οι φορείς εκείνοι που θα τρέξουν και θα λύσουν το πρόβλημα, φτάνοντας στο σημείο να κάνουμε αυτό που απ’ ό,τι φαίνεται κατ’ εντολή και εφαρμογή της γενικής θεώρησης για την πoλεοδόμηση που έχει το ΣτΕ έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Δηλαδή, της πολεοδόμησης  περιοχών της επέκτασης του σχεδίου πόλεως σε περιοχές και στους οικισμούς στους οποίους έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα με τη διαδικασία υποβολής φακέλου και δημοσίευσης σε προεδρικό διάταγμα για να λυθεί το πρόβλημα. Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης, αν παραμείνει και ταλανίσει τον δήμο μας, θα είναι τεράστιες, οικονομικές και περιβαλλοντικές και προκαλεί τεράστια ανωμαλία στην καθημερινότητα των πολιτών και των υπηρεσιών του δήμου και της Περιφέρειας».

Παράλληλα, ο κ. Νίνος τόνισε πως για το πρόβλημα υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν, όπως για όλα τα προβλήματα. «Όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν. Σίγουρα όμως θα πρέπει όλοι να ενσκύψουμε στο πρόβλημα και να προβούμε στα βήματα, τα οποία νομίζω πως είναι ξεκάθαρα, γιατί αν το αφήσουμε να διαιωνίζεται οι συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές».

ΣT. ΞΕΖΩΝΑΚΗΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Για την απόφαση που αφορά τη νομιμότητα της οριοθέτησης 67 οικισμών του νομού και τα προβλήματα που δημιουργούνται, μίλησε ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Στέλιος Ξεζωνάκης.

«Το 2007 έγινε γνωστό το πρόβλημα αφού για 67 οικισμούς είχαν οριοθετηθεί τα όρια με ΦΕΚ σύννομα, αλλά δεν είχαν δημοσιευτεί τα διαγράμματα που τα όριζαν. Έτσι κινήθηκε μια διαδικασία βάσει της ελληνικής νομοθεσίας και δημοσιεύτηκαν περίπου μετά από είκοσι χρόνια τα όρια των οικισμών. Για τους 39 αφορούσε επέκταση των ορίων τους στον κύκλο των 800 μέτρων, για τους υπόλοιπους 29 αφορούσε τον καθορισμό ορίων, δεν είχε γίνει καμιά επέκταση.

Και οι μεν και οι δε είχαν το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή δεν είχαν δημοσιευτεί τα σχεδιαγράμματα. Δημοσιεύτηκαν το 2009 και λύθηκε το πρόβλημα. Δόθηκε η δυνατότητα δηλαδή τότε σε όλους τους οικισμούς που δεν είχαν δημοσιεύσει σχεδιαγράμματα να τα δημοσιεύσουν και να λυθεί το πρόβλημα. Ακολούθησε μια προσφυγή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου και άλλων συλλόγων από την Κρήτη κατά της νομιμότητας αυτών των αποφάσεων. Μετά από 7 χρόνια λοιπόν το ΣτΕ ήρθε και είπε, σύμφωνα με τα όσα έχουμε μάθει, ότι υπάρχει πρόβλημα όχι στην ουσία αλλά στον τύπο. Ότι υπογράφηκαν δηλαδή οι αποφάσεις από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και δεν έγιναν προεδρικά διατάγματα.

Αν δεν πάρουμε όμως το πλήρες κείμενο στα χέρια μας δεν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα το λύσουμε, διότι  αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να δούμε πώς θα λύσουμε το θέμα».

Ο ίδιος για να εξηγήσει την τραγική εικόνα στην οποία θα περιέλθει ο νομός με την απόφαση αυτή, τόνισε πως οι 28 οικισμοί που φαίνεται να μην έχουν καθόλου όρια, για παράδειγμα η περιοχή του Αδελιανού κάμπου και του Πηγιανού  από τις πιο τουριστικές περιοχές με το 90% των ξενοδοχείων είναι εκτός σχεδίου. «Πρακτικά όλα τα ακίνητα είναι μη οικοδομήσιμα, θεωρείται ότι ποτέ δεν έγινε οικισμός οπότε πώς θα αντιμετωπιστούν όλα τα κτίσματα που έχουν γίνει με νόμιμες άδειες; Δεν θα μπορέσουν να τα μεταβιβάζουν ως άρτια και οικοδομήσιμα, μηδενίζεται η οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και μεγάλο θέμα είναι επίσης τα υφιστάμενα κτήρια.

Δεν είναι τεχνικό το θέμα είναι κυρίως νομικό. Δημιουργούμε θέματα αναδρομικά και προς τα πίσω. Δημιουργείται θέμα με αγοραπωλησίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια μην ξεχνάτε ότι έχουμε και ξένους επενδυτές οι οποίοι επίσης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ζητούμενο είναι να λύσουμε το πρόβλημα και το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει στο τεχνικό κομμάτι».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να αναλωθούμε στο τι έγινε τότε με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά στο «πώς θα λύσουμε το θέμα προς όφελος των πολιτών και για να μην δυσφημίζεται άλλο ο τόπος».

www.goodnet.gr