ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνο«Επιδημία» αγωγών κατά γιατρών στα νοσοκομεία

«Επιδημία» αγωγών κατά γιατρών στα νοσοκομεία

Από

Ημερομηνία

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν οι αγωγές και μηνύσεις κατά γιατρών κυρίως δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών. Γενικά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο και στο Ρέθυμνο οι πολίτες να στρέφονται κατά των γιατρών, συνήθως αν κάτι δεν πάει καλά σε μια εγχείρηση, και τα δικαστήρια στη χώρα μας συνήθως εξαντλούν την αυστηρότητα τους, καταδικάζοντας τους γιατρούς.Αυτό κατ’ καταρχήν δείχνει ότι η σχέση του γιατρού με τον ασθενή έχει αρχίσει να διαταράσσεται, σύμφωνα με την γιατρό παθολόγο-λοιμωξιολόγο του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου. «Η σχέση όμως αυτή είναι ιερή, βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στην παραδοχή ότι ο γιατρός θα κάνει το καλύτερο για τον ασθενή του», τόνισε η ίδια μιλώντας στον Team Fm.

Η κα Ιωαννίδου υπογράμμισε πως τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί μια αύξηση των αγωγών που έχει κατατεθεί σε βάρος γιατρών του νοσοκομείου. Τόνισε, δε, πως τα δικαστήρια δεν είναι εδικά, οι δικαστές δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και στην κατεύθυνση της ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γιατροί καταδικάζονται.

«Στο Ρέθυμνο υπάρχουν ήδη αρκετές δίκες που “τρέχουν” για γιατρούς του νοσοκομείου, ενώ και στο Ηράκλειο υπάρχει ανάλογη εικόνα και φυσικά όλες αυτές οι δίκες γίνονται σε μη ειδικά δικαστήρια που δεν μπορούν να κρίνουν αυτές τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να καταδικάζονται όλοι. Είναι φοβερό τα δικαστήρια να μην έχουν τις γνώσεις για την περίπτωση που δικάζουν», πρόσθεσε.

Η ίδια, όπως και γενικά ο ιατρικός κόσμος θεωρούν πως η κατάσταση αυτή έχει ως αφετηρία τη λογική της χρηματικής αποζημίωσης που απαιτεί ο ασθενής που καταφεύγει στη δικαιοσύνη.

«Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει ειδικά τους νέους γιατρούς να σκέφτονται ότι αν δεν κάνουν αυτό που θέλει ο ασθενής τότε μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη και βλέπουμε ότι αλλάζουν οι προτεραιότητες των γιατρών. Δεν κοιτάνε δηλαδή τι είναι πιο σωστό αλλά τι είναι αυτό που θα τους προφυλάξει από μια ενδεχόμενη δίκη και θα ευχαριστήσει τον ασθενή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πάρα πολλές εργαστηριακές εξετάσεις, πάρα πολλές ενέργειες οι οποίες δεν θα γίνονταν κανονικά και βλέπουμε πλέον να υπάρχει η αμυντική ιατρική».

«ΑΛΛΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΠΛΟΚΗΣ»

H ιατρική δεν είναι μαγεία και οι γιατροί δεν είναι θεοί, είπε χαρακτηριστικά η κα Ιωαννίδου. «Μπορεί να συμβεί το ιατρικό λάθος. Όμως είναι διαφορετικό αυτό και διαφορετική η ποινικοποίηση της ιατρικής επιπλοκής. Στατιστικά, στα χειρουργεία υπάρχει ένα ποσοστό επιπλοκών, υπάρχει η απρόσμενη εξέλιξη και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό», σημείωσε.

«Πρέπει η κοινωνία όλη να αναλογιστεί τι θέλει από τους γιατρούς, θέλουμε ιατρική ‘μπακάλικου’, να γεμίζουμε εξετάσεις χωρίς λόγο, να καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και στο τέλος να πάρει ό,τι μένει σε χρήμα όποιος δεν είναι ευχαριστημένος από την εξέλιξη μιας αρρώστιας;», έθεσε το ερώτημα η γιατρός.

«ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΠΙΛΩΝΟΥΝ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ»

Στα «λαϊκά δικαστήρια» των τηλεοπτικών εκπομπών αναφέρθηκε η κα Ιωαννίδου τονίζοντας πως είναι ανεπίτρεπτο άνθρωποι που δεν έχουν γνώσεις παρά μόνο βήμα να μιλήσουν, να διαμορφώνουν την άποψη της κοινής γνώμης και να σπιλώνουν φήμες γιατρών.

«Εμείς έχουμε μια μεγάλη εμπειρία με τα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και αναρωτιέμαι γιατί επιτρέπεται αυτό, σπιλώνονται φήμες γιατρών που είναι συνεπείς και αξιοπρεπείς και αισθανόμαστε ανίσχυροι μπροστά στη λαίλαπα των δικηγόρων, των δικαστηρίων και όλων αυτών που έρχονται. Το νοσοκομείο θα πληρώνει αποζημιώσεις, οι γιατροί θα έχουν καταδίκες στην πλάτη τους και οι νέοι γιατροί δεν κάνουν τα χαρτιά τους για να έρθουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου».

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Οι γιατροί έχουν σκοπό να αντιδράσουν απέναντι στο φαινόμενο αυτό, διότι, όχι μόνο τους θίγει σαν προσωπικότητες, αλλά κυρίως οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση την ιατρική πράξη, όπως λένε. Σημαντικό είναι όμως ότι ζητούν τη σύσταση ενός γνωμοδοτικού οργάνου που να προηγείται της διαδικασίας στο δικαστήριο.
«Θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια στο επόμενο δικαστήριο να έχουμε μια μαζική κινητοποίηση αλλά κυρίως θέλουμε να υπάρξει ένα γνωμοδοτικό όργανο το οποίο να μπορεί να βοηθήσει τις δικαστικές αρχές στις αποφάσεις. Είναι περίπλοκα τα ιατρικά θέματα. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων πολλές φορές δεν μπορούν να τα εξηγήσουν. Χρειάζεται ένα ανεξάρτητο όργανο που να μπορεί να πάρει θέση και να προηγείται της δικαστικής διαμάχης», επεσήμανε η κα Ιωαννίδου.

Χ.Β.

Πηγή: www.goodnet.gr

Πρόσφατα άρθρα