Ήταν ένα προϊόν απαξιωµένο για δεκαετίες, που προοριζόταν µόνο για ζωοτροφές. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Κρητικοί αποφάσισαν να δώσουν ξανά «ζωή» στο χαρούπι, ένα δέντρο που ευδοκιµεί στο νησί, και να το αξιοποιήσουν στο έπακρο µε προϊόντα, όπως χαρουπόµελο, χαρουπάλευρο και µπαλσάµικο µε σιρόπι χαρουπιού.

Χάρη στη «∆άσωση»
Τα τελευταία 22 χρόνια καλλιεργεί χαρούπια, χάρη στο Πρόγραµµα της ∆άσωσης, ενώ ετοιµάζεται να προωθήσει στην αγορά το χαρουπόµελο. Ο επί χρόνια σύµβουλος της Ένωσης Ηρακλείου, Κώστας Καράτζης, διατηρεί µία έκταση 500 στρµ. στον τόπο καταγωγής του, το Μελιδοχώρι, µε 10.000 δέντρα. Όπως λέει στην Agrenda, προχώρησε σε µία σειρά πειραµάτων για να καταλήξει στο ποια ποικιλία είναι η πλέον κατάλληλη για χαρουπόµελο και κατέληξε στην κυπριακής προέλευσης «Κουµπωτά» στην οποία θα µετατρέψει όλα τα δέντρα του.

Απ’ τον Καναδά στη Creta Carob
Ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, από την Αργυρούπολη Ρεθύµνου, ζούσε χρόνια στον Καναδά, και αναζητούσε τρόπους να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. «Σε κάποιες διακοπές που έκανα στο πατρικό µου σπίτι στην Κρήτη παρατήρησα το χαρούπι , το οποίο υπάρχει σε αφθονία και σχεδόν κανένας δεν το µάζευε. Έψαξα, έµαθα ποσό θρεπτικό είναι και τι µπορεί να προσφέρει και έτσι το ξεκίνησα», αναφέρει για την επένδυσή του. Σήµερα η εταιρεία του παράγει 40 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων ενώ έχει κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα.  Τα προϊόντα εξάγονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε Τουρκία, Καναδά και Ισραήλ. (agronews.gr)