Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα πρώτα μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κρήτη με το ποσό των 60 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, μονάδα μηχανικής διαλογής απορριμμάτων και κομποστοποίησης στον ΧΥΤΑ του δήμου Χερσονήσου και μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο Αμάρι. Ήδη επίσης η ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσια δαπάνη 10 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της, ο οποίος και έχει ολοκληρωθεί.

Για το Αμάρι και το Ρέθυμνο η ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων είναι ένα έργο πνοής το οποίο περίμενε πολλά χρόνια ο νομός, αλλά και για την υπόλοιπη Κρήτη τα έργα που εντάχθηκαν είναι πολύ σημαντικά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη σε επίπεδο χώρας που λαμβάνει χρηματοδότηση για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.

Τη σχετική απόφαση έγκρισης υπέγραψε η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα και σε αυτήν προβλέπεται ότι οι τρεις μονάδες ενσωματώνουν σύγχρονες πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα, μέσα από τον εξορθολογισμό που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας μειώθηκε σημαντικά το κόστος κατασκευής τους.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης: «Με τα έργα αυτά αντιμετωπίζουμε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη. Οι τρεις νέες μονάδες εντάσσονται στον συνολικότερο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων που στηρίζεται στις αρχές της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας ριζικά διαφορετικής περιβαλλοντικής πολιτικής που έρχεται να προστατεύσει και να αναβαθμίσει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας. Προχωράμε αποφασιστικά στη χρηματοδότηση όλων εκείνων των αναγκαίων έργων και υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, που διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ισορροπία και προστατεύουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Στην ίδια κατεύθυνση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως: «η ένταξη των τριών νέων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων της Κρήτης στο ΕΣΠΑ και η έναρξη των διαδικασιών κατασκευής αποτελούν ένα σημαντικό βήμα εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του ΠΕΣΔΑ της Κρήτης.

Η χώρα μας δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Οφείλουμε εντός του 2017 να φύγουμε από τον μονόδρομο της ταφής. Η χώρα μας προχωράει σε μια ριζοσπαστική αλλαγή της διαχείρισης αποβλήτων με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και την ευρωπαϊκή στρατηγική. Η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για όλους τους ΟΤΑ.
Η διαλογή στην πηγή, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και γενικά η Κυκλική Οικονομία στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία του αναπτυξιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η νέα στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους διαχείρισης και στην ανάκτηση ωφέλιμων υλικών».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χαρίτση, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανακοίνωσε χθες παρουσία των φορέων υλοποίησης την έγκριση των έργων.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι τα πρώτα στην Ελλάδα εργοστάσια που εγκρίνονται με δημόσια δαπάνη σε ποσοστό σχεδόν 100%.

Ο κ. Αρναουτάκης επίσης ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκριθεί η χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ Χανίων με ποσό περίπου άλλων 10 εκ. €, ενώ τα επόμενα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με δημόσια δαπάνη για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι οι Μονάδες διαχείρισης της Σητείας και της Ιεράπετρας, ενώ σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα έργα του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Περιφερειάρχης, διευκρίνισε ότι, έχουν ήδη διασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους για τις απαλλοτριώσεις των έργων και τις αναγκαίες επεκτάσεις ΧΥΤΥ, ώστε την επόμενη τριετία να έχει ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός με χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους.
Για την ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης των εργοστασίων από τον Υπουργό, αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, ο Περιφερειάρχης με τους συνεργάτες του είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης ΕΣΔΑΚ και ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και τους Δημάρχους Χερσονήσου και Αρχανών Αστερουσίων.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία του με τους φορείς υλοποίησης, τα εμπλεκόμενα στελέχη των Υπουργείων Α. Χαρίτση, Ε. Φωτονιάτα, Σ. Φάμελο, Π. Σκουρλέτη, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή καθώς και το στέλεχος της Περιφέρειας Ελένη Καργάκη. Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη απούσα Βιργινία Μανασάκη, που βοήθησε από την αρχή, όλη αυτήν την προσπάθεια και που δυστυχώς δεν πρόλαβε να τη δει ολοκληρωμένη.

Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή ο κ. Αρναουτάκης τόνισε: «Θα ήθελα να θυμηθούμε όλοι ότι τον Δεκέμβριο του 2015 επιτύχαμε την προένταξη των δύο έργων του Αμαρίου και της Χερσονήσου με υπογραφή Π. Σκουρλέτη και Α. Χαρίτση, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως, γιατί πριν εγκριθούν οι χρηματοδοτικές ροές από πλευράς του ΕΣΠΑ, είχαν διαπιστώσει ότι είχαμε δίκιο σε αυτά που λέγαμε και είχαν εγκρίνει τα δύο έργα για χρηματοδοτηση. Επειδή όμως άλλαξε μετά ο εθνικός σχεδιασμός και υπήρξε απαίτηση να αλλάξουμε κι εμείς τον Περιφερειακό σχεδιασμό δημιουργήθηκε καθυστέρηση και δεν μπορούσαν οι φορείς να δημοπρατήσουν τα έργα. Αυτό που εμείς κερδίσαμε είναι ότι, μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων αλλά και την πειθώ προς τους αρμόδιους Υπουργούς μπορέσαμε και έχουμε τα έργα αυτά με 97% χρηματοδότηση, ενώ στις άλλες Περιφέρειες προχώρησαν με ΣΔΙΤ. Δεν έχει υπογραφεί άλλο έργο στην Ελλάδα με χρηματοδότηση σχεδόν 100%.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο των δημοπρατήσεων από τους φορείς υλοποίησης, έχουμε διασφαλίσει 10 εκ. ευρώ για έργα απαλλοτροιώσεων και νέων ΧΥΤΥ. Επίσης έχουμε διασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, για τις απαλλοτροιώσεις που χρειάζονται. Όταν έχει περάσει ο περιφερειακός σχεδιασμός με ομοφωνία από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Επιτροπή Διαβούλευσης, θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση για το νησί μας, από τη στιγμή που θέλουμε να έχουμε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να υπάρχει στην Κρήτη ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. Ήδη έχουμε περισσότερα από 10 έργα και για τα υγρά απόβλητα, όπως είναι οι βιολογικοί στην Αγ. Πελαγία, στον Πλακιά στην Γεωργιούπολη, στην Παλαιόχωρα, οι αναβαθμίσεις των βιολογικών του δήμου Ηρακλείου, της Χερσονήσου, του Αγ. Νικολάου, και πολλές επεκτάσεις δικτύων, όλα αυτά είναι έργα περιβαλλοντικά, τα οποία την επόμενη τριετία θεωρώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί. Βέβαια υπάρχουν και οι ενστάσεις, γιατί είναι μεγάλα έργα, εμείς όμως θα παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής επεσήμανε το γεγονός ότι η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκή και δημόσια χρηματοδότηση.
«Η διαχείριση των αποβλήτων για μια τουριστική Περιφέρεια όπως είναι η δική μας, αποτέλεσε από την αρχή στρατηγικό στόχο της αιρετής Περιφέρειας. Τρέξαμε όλοι μαζί με συντονιστή τον Περιφερειάρχη, για να προλάβουμε μια πολύ ανταγωνιστική διαδικασία. Τα χρήματα ήταν πάρα πολύ λίγα και είμαστε η μόνη Περιφέρεια που κατάφερε, να πάρει τα έργα με ευρωπαϊκή και δημόσια χρηματοδότηση. Επομένως αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία και απομένουν να γίνουν και άλλα σημαντικά πράγματα στο μεσοδιάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά και να παραδοθούν λειτουργικά στους φορείς και στην κοινωνία. Πρέπει να τρέξουμε και να προετοιμάσουμε τα τοπικά διαχειριστικά, να γίνουν τα μικρά και μεγάλα έργα, να οργανωθεί η διαλογή στην πηγή που είναι και το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Καλογερής.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης είπε χαρακτηριστικά πως με την έγκριση σηματοδοτείται η ένταξη στο ΕΣΠΑ Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων του Αμαρίου, ενός πολύ σημαντικού έργου για ολόκληρο το Ρέθυμνο, η οποία επετεύχθη με συντονισμένες ενέργειες διαχρονικά από την Περιφέρεια Κρήτης και των διοικήσεων του ΕΣΔΑΚ. «Μιλάμε για την πρώτη μονάδα τέτοιου είδους με δημόσια χρηματοδότηση σε ολόκληρη τη χώρα που θα οδηγήσει και στην εκτόξευση του ανακυκλώσιμου υλικού. Η πρόκληση πλέον για τη δημοπράτηση είναι μεγάλη, υπάρχουν κάποια προβλήματα που πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν εντός Μαΐου, ώστε να προχωρήσουμε μέσα στο καλοκαίρι σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες», σημείωσε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΒΟΑΚ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό, μέλη της Κυβέρνησης, γ.γ. Υπουργείων, αναφέρθηκε χθες ο κ. Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης όπως είπε, συζήτησε με τον Πρωθυπουργό τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, που είναι ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο Καστελίου, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, η ασφάλεια του οδικού δικτύου και άλλα έργα. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης μετά τις συναντήσεις του με τον αναπληρωτή Υπουργό Αλέξη Χαρίτση και τους τους γ.γ. των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών κ.κ. Κορκολή, Δέδε, αλλά και την ειδική γραμματέα κα Φωτονιάτα, είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία για τη ρεαλιστική πρόταση της Περιφέρειας για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, με ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Π. Μουρτζανός: Το μεγάλο αυτό έργο θα αποτελέσει εγγύηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ένα έργο που αφορά όλο τον νομό Ρεθύμνου είναι αυτό της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση της τάξης των 34 εκ. ευρώ.
Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκριση του έργου και σε δήλωσή του ευχαριστεί όλους όσοι προσπάθησαν και κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως οι κάτοικοι του Αμαρίου με υπερβολική υπευθυνότητα ανέλαβαν την υποχρέωση να δέχονται τα στερεά απόβλητα της Π.Ε.Ρ επί μια δεκαετία.

Αναλυτικά αναφέρει στη δήλωσή του:
«Μετά τις ανακοινώσεις, από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 34 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω Δημόσια:

Α) Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος με συνεχείς προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να φέρει σε πέρας την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020
Β) Τις προηγούμενες, τωρινές Διοικήσεις και εργαζόμενους του ΕΣΔΑΚ και της Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ξεκίνησαν την προσπάθεια σύνταξης και ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες μελέτες για την ένταξη του έργου και πιστεύω σύντομα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση της Μονάδας.
Γ) Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή και όλους τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για τη βοήθεια που προσέφεραν, ο καθένας από την πλευρά του, στο να μπει επιτέλους το νερό στο αυλάκι και να γίνει ένα έργο που αφορά όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Με αφορμή τη δρομολόγηση κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου που θα αποτελέσει εγγύηση για την ποιοτική διαλογή, επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων και θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντική ηρεμία στην περιοχή, δεν πρέπει να ξεχνάμε, οι κάτοικοι του Αμαρίου, εδώ και δέκα χρόνια, επιδεικνύοντας υπερβολική ωριμότητα και υπευθυνότητα ανέλαβαν την υποχρέωση να δέχονται τα στερεά απόβλητα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Τέλος, ευχόμαστε και προσδοκούμε, τα αναπτυξιακά έργα (Αμαριώτικος δρόμος, φράγμα Πλατύ, Σχολή Ασωμάτων, υβριδικό-υδροηλεκτρικό Ποταμών) που κατά καιρούς γίνονται ανακοινώσεις να πάρουν και αυτά σύντομα τον δρόμο τους».

www.goodnet.gr