Δραματικές αλλαγές που υποβαθμίζουν και το ρόλο και το έργο των Δήμων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό και την αγωνία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο στοιχείο που δείχνει πως η Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε δύσβατο δρόμο αποτελεί η νομοθετική μείωση του ανώτατου ορίου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που δίνονται στους Δήμους κατά 1,8 δις ευρώ, η οποία προκύπτει από το εμβόλιμο άρθρο 80Α, που εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο.

Όμως τα κατατεθέντα μνημονιακά προαπαιτούμενα φαίνεται πως δεν περιορίζονται στο δημοσιονομικό πεδίο. Για παράδειγμα, προκαλεί έκπληξη αλλά είναι πραγματικότητα ότι η Βουλή θα ψηφίσει μηδενικές μόνιμες προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα έτη 2018-2019. Το δεδομένο που αποτυπώνεται είναι πως παρά τις 4.000 αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων από τους Δήμους, δεν θα υπάρξει αντικατάσταση, ενώ στη γενική κυβέρνηση προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων.

«Είναι σαφές πως θα συζητήσουμε στην ΠΕΔ Κρήτης, τις εξελίξεις. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ζητήματα με τις προβλέψεις που υπάρχουν και πάνε να περάσουν συνολικά ως νέες ρυθμίσεις. Είναι δεδομένη η αδυναμία των Δήμων με την οικονομική συρρίκνωση που υπάρχει να επιτελέσουν το έργο τους. Βλέπουμε ότι περιορίζονται οι οικονομικοί πόροι και παράλληλα πάμε σε αδυναμία προσλήψεων. Είναι πρόβλημα. Δηλαδή πού πάμε; Ο ρόλος των δήμων ποιος θα είναι σε αυτό το τοπίο;», τονίζει με έντονο προβληματισμό στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης, Αντώνης Ζερβός, επιβεβαιώνοντας πως η συζήτηση στην ολομέλεια των Δημάρχων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εξαιτίας της σημασίας των θεμάτων αυτών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ