ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΣτους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι

Από

Ημερομηνία

Παγκρήτια κινητοποίηση στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο προετοιμάζουν οι συνταξιούχοι από όλη την Κρήτη στις 21 Ιουνίου.Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των συνταξιούχων κατά τη διάρκεια οργανωτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, οι συνταξιούχοι «πρέπει να εναντιωθούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση τα οποία τους πλήττουν ανεπανόρθωτα λόγω των συνεχόμενων περικοπών των συντάξεων». Νωρίτερα τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Μανώλης Ραλλάκης, «με την αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς οι συντάξεις μας θα μειωθούν από 18% – 20%. Τι είναι η προσωπική διαφορά; Έως τώρα οι συντάξεις υπολογιζόταν σύμφωνα με την ηλικία, το μεροκάματο των τελευταίων χρόνων και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης. Τώρα αυτά καταργήθηκαν. Μείωσαν την αναπλήρωση και έβγαλα μία προσωπική διαφορά. Κάποιος που έπαιρνε 1.000 ευρώ με τα νέα δεδομένα θα παίρνει 700 ευρώ. Αυτά τα 300 ευρώ είναι η προσωπική διαφορά που ζητούν οι Θεσμοί».

Σκοπός των συγκεντρώσεων είναι οι συνταξιούχοι να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην «αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και οποιασδήποτε άλλης ακολουθήσει» όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

Παράλληλα, στόχος είναι οι συνταξιούχοι να αγωνιστούν ενάντια στις περικοπές των συντάξεών τους, ενάντια στη μείωση του αφορολόγητου, ενάντια στην κατάργηση των επιδομάτων και των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων ν. Χανίων, Γιάννη Λουπάκη, «μέχρι τώρα οι συντάξεις μας μειώθηκαν ξανά και ξανά. Τα μερίσματά μας έγιναν «φιλοδωρήματα», οι επικουρικές συντάξεις και το ΕΦΑΠΑΞ μειώθηκαν πάρα πολύ. Όσοι βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη τιμωρήθηκαν, το ΕΚΑΣ καταργήθηκε, οι συντάξεις χηρείας κόπηκαν, οι αναπηρικές μειώθηκαν δραματικά και δεν φταίνουν όλα αυτά αλλά με τον περίφημο «κόφτη» οι συντάξεις μας θα κόβονται απότομα όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της κυβέρνησης. Ακόμα και το πενιχρό επίδομα των 35 ευρώ που έπαιρναν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου το έκοψαν. Έκαναν τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος είναι λαιμητόμος για τους συνταξιούχους».

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΠΟΣΟΕ ν. Χανίων, Νίκος Παπαντωνάκης, επεσήμανε πως «οι συνταξιούχοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι το «αδύνατο κρέας» και ότι πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση. Η κυβέρνηση μας καλεί να δώσουμε συναίνεση γιατί κινδυνεύει η πατρίς. Η πατρίδα δεν κινδυνεύει, κινδυνεύουν όμως τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας καμία επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων. Είναι χρήματα τα οποία παρακρατήθηκαν από εμάς. Οι συνταξιούχοι δεν χρωστάνε τίποτα σε κανέναν».

Τέλος, ο πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων, Δημήτρης Βολακάκης, ανέφερε πως «οι περικοπές θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Οι συντάξεις θα γίνουν επιδοματικές. Οι συνταξιούχοι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και να κάθονται στους καναπέδες ή να διαμαρτύρονται μόνο στα καφενεία. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος να ανατρέψουν τα μνημόνια και δεν είναι άλλος από το να αντισταθούν μαζικά και ταξικά μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις».

Β. ΤΩΜ.
Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρόσφατα άρθρα