Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΑγριεύει η εφορία και σφίγγει τον κλοιό σε όσους της χρωστούν

Αγριεύει η εφορία και σφίγγει τον κλοιό σε όσους της χρωστούν

Από

Ημερομηνία

Ένα από τα θετικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ήταν οι εισπράξεις από τα Παρελθόντα Οικονομικά Έτη (ΠΟΕ). Πίσω από αυτήν την τυπικά υπηρεσιακή ονομασία κρύβονται όλες οι εισπράξεις που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσω ρυθμίσεων οφειλών, όπως είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά κυρίως μέσω επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον των οφειλετών του δημοσίου.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα ΠΟΕ διαμορφώθηκαν το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου στα 2,047 δισ. ευρώ έναντι 1,715 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για αύξηση 332 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι που δείχνει όχι μόνο ότι βελτιώνεται σταδιακά η εισπρακτική αποτελεσματικότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά και ότι σφίγγει ολοένα περισσότερο ο κλοιός προς τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και λυγίζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης.

Μάλιστα στα σκαριά έχει η ΑΑΔΕ και νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα φορολογικά έσοδα από την αναγκαστική είσπραξη που με τη σειρά της οδηγεί και σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Στις παρεμβάσεις που έρχονται περιλαμβάνεται:

-H δημιουργία εντός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών υπολοίπων. Πρόκειται για ειδική εφαρμογή που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης που θα τους δίνει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ταχύτατα και με αντικειμενικό τρόπο τις κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων των οφειλετών. Στο σύστημα θα χτίζεται το εισοδηματικό προφίλ κάθε οφειλέτη προκειμένου να λαμβάνονται εναντίον του όλα τα αναγκαία μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

-H υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η εμπορική αξία των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται από την εφορία για χρέη προς το δημόσιο. Μέχρι σήμερα τα ακίνητα που εκπλειστηριάζει το δημόσιο έχουν ως τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό την αντικειμενική αξία. Ωστόσο, στις τιμές αυτές οι πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι και μετά από πίεση των δανειστών οι τιμές εκκίνησης θα είναι οι εμπορικές.

-Η εντατικοποίηση των ενεργειών ενημέρωσης και ενεργοποίησης των οφειλετών αναφορικά με τις οφειλές τους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αρμόδιο τηλεφωνικό κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα καλεί τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς την εφορία και κυρίως μικροοφειλές έως 500 ευρώ. Παράλληλα το κέντρο ενημερώνει και τους φορολογούμενους για την παράλειψη εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, όπως είναι η υποβολή κάθε είδους φορολογικών δηλώσεων και η αντίστοιχη απόδοση του φόρου. Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ αποστέλλει και μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους οφειλέτες προκειμένου να τους ενημερώσει για την οφειλή αλλά και να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενεργοποίησης κατασχέσεων εναντίον τους.

Πηγή: capital.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα