Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΣυνολικά 429 κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε δημοτικά - νηπιαγωγεία στο Ν. Ρεθύμνου

Συνολικά 429 κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε δημοτικά – νηπιαγωγεία στο Ν. Ρεθύμνου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Μεγάλος είναι ο αριθμός των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ρεθύμνου, λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Ωστόσο αν το υπουργείο τηρήσει τη δέσμευσή του για πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών στις αρχές του Σεπτέμβρη (στις 5 του μήνα συγκεκριμένα), τότε η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει σχετικά ομαλά. Όχι χωρίς κενά, αλλά τουλάχιστον όχι με τέτοια ποσοστά που θα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κενά του νομού Ρεθύμνου, όπως προέκυψαν από όλες τις μεταβολές και τις αποσπάσεις και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ, είναι συνολικά 429, γενικής και ειδικής αγωγής. Πολύ μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς στην παράλληλη στήριξη που ούτως ή άλλως είναι προβληματική κάθε χρόνο.

Πιο αναλυτικά, στη Γενική Αγωγή:
Οι κενές θέσεις δασκάλων είναι 71, νηπιαγωγών 39, καθηγητών γαλλικών 3, καθηγητών αγγλικών 22, γερμανικών 6, εικαστικών 21, γυμναστών 11, μουσικών 7, πληροφορικής 21, θεατρολόγων 14
Σύνολο: 215
Στην Ειδική Αγωγή:
Υπάρχουν 15 κενές θέσεις δασκάλων, 5 νηπιαγωγών, ενός γυμναστή, ενός μουσικού.
Σύνολο: 22
Στην Παράλληλη Στήριξη:
Λείπουν 173 δάσκαλοι και 19 νηπιαγωγοί.
Σύνολο: 192

Συνολικά τα κενά για τον νομό Ρεθύμνου απαριθμούν τα 429, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από “μόνιμους” αναπληρωτές, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης. Οι αναπληρωτές άλλωστε είναι αυτοί που κάθε χρόνο σώνουν την κατάσταση, εφόσον δεν γίνονται διορισμοί. Έτσι η θέση του αναπληρωτή τείνει να γίνει… μόνιμη, με χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα να μετακινούνται κάθε χρόνο για να καλύψουν τα λειτουργικά κενά. Άνθρωποι που δεν ξέρουν κάθε χρόνο σε ποια σχολεία θα είναι, το μαθαίνουν τελευταία στιγμή, προσπαθούν να μαζέψουν μόρια, αναστατώνουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και προφανώς δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους μόνιμους.

Ο κ. Ορφανουδάκης σημειώνει πως η εικόνα των λειτουργικών κενών είναι περίπου η ίδια με πέρυσι, ενώ το υπουργείο έχει δεσμευτεί να στείλει αναπληρωτές στα σχολεία μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη για να καλυφθεί σε πρώτη φάση το 70% των κενών. Αν τηρηθεί η δέσμευση αυτή, τότε δεν θα είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νομό Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προϊστάμενου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργου Τερζάκη, στην Κρήτη, συνολικά τα κενά που παρουσιάζονται στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 2.500 χιλιάδες τα οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου αναμένεται να καλυφθούν με την τοποθέτηση αναπληρωτών. Πολλά είναι επίσης τα κενά που παρουσιάζονται σε καθηγητές και δασκάλους Ειδικής Αγωγής και Παράλληλης Στήριξης.

Αναλυτικά σε όλη την Κρήτη υπάρχουν 1.200 κενά στην Α/θμια Εκπαίδευση, 500 στη Β/θμια και 800 κενά δασκάλων και καθηγητών στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη.

Πηγή: goodnet.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα