Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδα«Χτύπημα κάτω από τη ζώνη» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

«Χτύπημα κάτω από τη ζώνη» στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ζεφύρι όπως λέμε… Σαντορίνη! Αυτή είναι η λογική με την οποία κινείται η κυβέρνηση στο ζήτημα επιβολής του ΕΝΦΙΑ, «χαρατσώνοντας» το ίδιο τους ιδιοκτήτες, που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές εντός και εκτός αντικειμενικού συστήματος.

«Ο ΕΝΦΙΑ εξαρτάται από την τιμή ζώνης και προσδιορίζεται με βάση τη φορολογική ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο. Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθορισθεί τιμή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτίρια, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή της Δημοτικής Ενότητας που βρίσκονται.

Εάν δεν έχουν ορισθεί τιμές για τη Δημοτική Ενότητα, τότε εντάσσονται στην κατώτερη τιμή του δήμου ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας – Νομαρχίας», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας GLP VALUES (μέλος της GVA Worldwide), κ. Γιώργος Λίτσας.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών καθιέρωσε μία κλίμακα συντελεστών βασικού φόρου. Οι συντελεστές αυτοί αυξάνουν όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των τιμών ζώνης/τ.μ., που ισχύουν στις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα κτίσματα. Οι συντελεστές του βασικού φόρου ξεκινούν από τα δύο ευρώ/τ.μ. για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ/τ.μ. και φθάνουν μέχρι τα 13 ευρώ/τ.μ. για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ. Οι τιμές ζώνης/τ.μ., που ελήφθησαν υπ’ όψιν για την κλιμάκωση των συντελεστών του βασικού φόρου, ήταν οι αντικειμενικές τιμές/τ.μ., οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου, με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιδιοκτήτης μιας νεόδμητης μονοκατοικίας στο Ζεφύρι καλείται να πληρώσει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου στα Φηρά, το οποίο μπορεί να φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι, ωστόσο, εκτός σχεδίου και άρα… δανείζεται την κατώτερη τιμή ζώνης του όμορου δήμου. «Σε αντίθεση με τον ιδιοκτήτη της Σαντορίνης, ο οποίος έχει την τύχη να κατέχει ένα ακίνητο σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς, εκείνος στο Ζεφύρι πρέπει να διαχειριστεί τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τη σημαντική απομείωση της περιουσίας του, συνέπεια της επταετούς οικονομικής κρίσης», εξηγεί ο κ. Λίτσας.

Αντιστοίχως, ένα διαμέρισμα, επίσης, στο Ζεφύρι, επιβαρύνεται με μόλις 20% λιγότερο ΕΝΦΙΑ έναντι ενός ίδιου στο Παλαιό Φάληρο, που δεν έχει τιμή ζώνης, όταν η διαφορά στην εμπορική αξία είναι πάνω από 60% με 70%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα με τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος είχε απασχολήσει και την κυβέρνηση Σαμαρά. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, είχε μιλήσει για 4.000 οικισμούς ανά την Ελλάδα, προκρίνοντας ως λύση, για να αντιμετωπιστούν παρόμοιες στρεβλώσεις, τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις τιμές που ίσχυσαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ το 2013.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα