Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΚρήτη, ο φθηνότερος προορισμός, τι πληρώνει ένα ζευγάρι Ρώσων για 7ήμερες διακοπές

Κρήτη, ο φθηνότερος προορισμός, τι πληρώνει ένα ζευγάρι Ρώσων για 7ήμερες διακοπές

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Οι φθηνότερες διακοπές για τους Ρώσους είναι στην Κριμαία. Ένα ζευγάρι Ρώσων που θέλει να περάσει μία εβδομάδα διακοπών στην περιοχή θα έχει κόστος μόλις 230,39 ευρώ (16.122 ρούβλια). Το ίδιο ζευγάρι, για να περάσει τις διακοπές του στην Κρήτη το φετινό Σεπτέμβριο, θα πρέπει να δώσει μόλις δυόμισι φορές περισσότερα χρήματα, δηλαδή 617,83 ευρώ και θα έχει μία εβδομάδα διακοπών, μαζί με τα εισιτήρια του, στην άλλη άκρη της Ευρώπης και στο πιο μεγάλο νησί της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρηματιών της Ρωσίας (ΑΤΟΡ), η Κρήτη είναι ο έβδομος φθηνότερος προορισμός για διακοπές παραλίας στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Η αποτίμηση γίνεται για την Ελλάδα, όμως εκείνο που έχει σημασία, είναι πως σε επίπεδο χώρας, παρουσιάζεται ένας ζηλευτός προορισμός για το ρωσικό κοινό να είναι εξαιρετικά φτηνός.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ρωσική Ένωση Τουριστικών Επιχειρηματιών, που καταγράφει τα στοιχεία, περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις – ταξιδιωτικούς πράκτορες από διάφορες περιοχές της Ρωσίας και τα μέλη της παρέχουν πάνω από το 80% της οργανωμένης ροής εξερχόμενου τουρισμού, πάνω από το 70% της ροής εισερχόμενου τουρισμού και περίπου το 60% της ροής του εγχώριου τουρισμού. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και έχει λάβει το βραβείο World Travel Leaders ως ο καλύτερος τουριστικός οργανισμός από τη Ρωσία, ενώ ανάμεσα στα μέλη του είναι διακεκριμένοι πράκτορες με μεγάλη παρουσία στην Κρήτη όπως η TUI και η Mouzenidis group.

 

Με 618 ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση, όπως αναπαράγονται από ελληνική τουριστική σελίδα, το φθηνότερο πακέτο για την Ελλάδα με πτήση στις 15 Σεπτεμβρίου κοστίζει 617,83 ευρώ (43.234 ρούβλια) και περιλαμβάνει 7 διανυκτερεύσεις για 2 άτομα σε ξενοδοχείο 2 αστέρων στην Κρήτη χωρίς διατροφή. Επιπλέον, η ATOR εντοπίζει άλλο ένα οικονομικό πακέτο με κόστος 668,04 ευρώ (46.748 ρούβλια) στη Ρόδο. Είναι προφανές πως το τελικό κόστος των 308,9 ευρώ για διακοπές μιας εβδομάδας για ένα άτομο, είναι πολύ χαμηλό και στη σύγκριση των δεδομένων με άλλους προορισμούς, φανερώνει πως είναι πολύ χαμηλότερο από τον δυτικοευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, για διακοπές παραλίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, με αναχώρηση από τη Μόσχα στις 15 Σεπτεμβρίου, 7 διανυκτερεύσεις για 2 άτομα σε ξενοδοχεία τριών ή δυο αστέρων, η τιμή με επιστροφή στην Ιταλία κοστίζει 924,33 ευρώ για το ζευγάρι. Στην Ισπανία που κατάφερε να κερδίσει από τις απώλειες της Τουρκίας φτάνει τα 961,85 ευρώ! Αλλά ακόμα και στην Τυνησία είναι ακριβότερες οι διακοπές αυτές αφού τα 52.788 ρούβλια που κοστίζουν, μεταφράζονται σε 754,36 ευρώ. Αυτά σε ότι αφορά την δυτική Μεσόγειο, διότι ακόμα και η μακρινή Ταϊλάνδη είναι ακριβότερη από την Κρήτη, με κόστος 734,92 ευρώ.

 

Ο φθηνότερος

προορισμός

Τα παραπάνω δεδομένα έρχονται λίγο μετά την πρώτη αποτίμηση της τεράστιας τουριστικής αύξησης που καταγράφει η Κρήτη τη φετινή χρονιά και είναι λογικό να προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η Κρήτη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πλέον το πιο πολυσύχναστο νησί της Ανατολικής Μεσογείου, αδυνατεί να διαμορφώσει πλαίσιο πολιτικής για τον τουρισμό. Το χειρότερο δε είναι πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το νησί μοιάζει να είναι ο φθηνότερος ελληνικός προορισμός για την ρωσική αγορά, υστερώντας από υποδεέστερους ανταγωνιστικούς προορισμούς ακόμα και εκτός Ευρώπης.

Μετά την Ελλάδα και τα 617 ευρώ, ακολουθούν οι γείτονες – ανταγωνιστές στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτα η Κύπρος, η οποία και στο παρελθόν είχε φτηνά πακέτα και τώρα πουλάει τον Σεπτέμβριο με 595,04 την εβδομάδα για ένα ζευγάρι. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 470,71 ευρώ και η Τουρκία που έχει υποστεί τεράστια ζημιά και πωλεί το φετινό Σεπτέμβρη στα 27.011 ρούβλια, δηλαδή 386 ευρώ. Οι τρείς τελευταίοι, πιο φτηνοί προορισμοί βρίσκονται εντός των συνόρων με τελευταία την Κριμαία.

Αν και είναι προφανές πως οι τιμές δεν αφορούν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων όπου οι τιμές είναι υψηλότερες και με πληρέστερα πακέτα, καταγράφεται το δεδομένο ότι η Κρήτη καταγράφει σοβαρές απώλειες στο τουριστικό εισόδημα, εξακολουθώντας να πορεύεται τουριστικά χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα