Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑναζητείται επιχειρηματίας να αναλάβει τα σφαγεία Νεάπολης

Αναζητείται επιχειρηματίας να αναλάβει τα σφαγεία Νεάπολης

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Μία σοβαρή ανάγκη που αφορά ένα σημαντικό τομέα παραγωγής της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Νικολάου, ολόκληρου του Νομού Λασιθίου και λόγω των εξελίξεων στη λειτουργία αντίστοιχων υποδομών και ευρύτερα, είναι η επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων  στη Νεάπολη.

Τα Σφαγεία παραμένουν κλειστά και κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται μεταβαίνοντας δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να σφάξουν ζώα και να προμηθεύσουν την τοπική αγορά με κρέας, επωμιζόμενοι δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.

 

Προσθήκη και δεύτερης γραμμής

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ανέθεσε σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο και ήδη έχει παραλάβει ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση της υφιστάμενης υποδομής των σφαγείων αλλά και την προσθήκη και δεύτερης γραμμής σφαγής και επεξεργασίας μεγαλύτερου μεγέθους σφαγείων, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της μονάδας. Το κόστος συντήρησης των κτιρίων και αποκατάστασης της πρώτης γραμμής σφαγής καθώς και η προσθήκη και δεύτερης γραμμής σφαγής για μεγαλύτερα ζώα, υπολογίζεται ότι είναι μια επένδυση της τάξεως των 200.000 ευρώ περίπου.

 

Παρελήφθη οικονομοτεχνική μελέτη

O Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός είπε ότι έχει τα χέρια του οικονομοτεχνική μελέτη για την επαναλειτουργία των Σφαγείων και ότι «ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στη δημοπράτηση ανάθεσης της διαχείρισής τους σε ιδιώτη επιχειρηματία, ώστε ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την περιοχή, να βρει σιγά – σιγά λύση».

«Το ζητούμενο» – όπως τόνισε ο δήμαρχος – «είναι από το διαγωνισμό που θα γίνει, να προκύψει αξιόπιστος πλειοδότης ο οποίος πράγματι να σεβαστεί το χώρο και να διαχειριστεί τα Σφαγεία, ώστε και εκείνος να αποκομίσει κέρδος, αφού επενδύει κεφάλαιο, αλλά και η περιοχή μας – οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές – να εξυπηρετηθούν και να μη συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται».

Στη μελέτη που παραδόθηκε προβλέπεται επισκευή και συντήρηση της υφιστάμενης εγκατάστασης και η δημιουργία δεύτερης γραμμής παραγωγής, ώστε η επιχείρηση των Σφαγείων να καταστεί απολύτως βιώσιμη.

Είναι σε εξέλιξη και η διερεύνηση του όλου θέματος με τη Νομική και με άλλες Υπηρεσίες, ώστε ο Δήμος να πετύχει το καλύτερο, δυνατό, αποτέλεσμα μέσα από τη δημοπρασία που θα γίνει.

Μέσα στους όρους της δημοπρασίας θα προβλέπεται ότι ο πλειοδότης, θα κληθεί να βάλει και το κεφάλαιο εκείνο που χρειάζεται για τη συντήρηση και αναβάθμιση της υποδομής των Σφαγείων.

 

Αποκλείεται να λειτουργήσουν σα δημοτική επιχείρηση

Στην ερώτηση, αν ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει τα Δημοτικά Σφαγεία ως δημοτική επιχείρηση, ώστε να αποφύγει, ενδεχόμενη επανάληψη της «τραυματικής» εμπειρίας εκμετάλλευσής τους από ιδιώτη επιχειρηματία, που επέφερε μακρά περίοδο αντιδικίας και οικονομικής ζημίας για το Δήμο, αλλά πρωτίστως ανυπολόγιστη ταλαιπωρία και ζημίες για τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες, ο κ. Ζερβός το απέκλεισε.

«Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει τη δημιουργία νέας δημοτικής επιχείρησης. Θα έπρεπε τα Σφαγεία να ενταχθούν σε κάποια από τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα του Δήμου, αλλά τι σχέση μπορεί να έχει η ΔΑΕΑΝ με το αντικείμενο αυτό των Σφαγείων; Aλλά ακόμη και υποθετικά αν λυνόταν το ζήτημα αυτό, το θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων είναι τόσο ασφυκτικά περιοριστικό που δεν αφήνει περιθώρια, πόσο μάλλον, λόγω των ιδιαίτερων απαιτήσεων λειτουργίας των Σφαγείων που σε περιόδους Εορτών χρειάζεται ενίσχυση με έκτακτο εξειδικευμένο προσωπικό σε σχέση με τις άλλες εποχές του έτους κλπ. Εξ άλλου, αν το θέσουμε σε γενικότερο πλαίσιο, το δημόσιο έχει αποτύχει ως επιχειρηματίας και είναι γενικώς παραδεκτό. Οπότε πρέπει να μπούμε στη λογική παραχώρησης των Σφαγείων, σε ιδιώτη», ανέφερε ο δήμαρχος.

Κλείνοντας, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι «αυτό που ενδιαφέρει το Δήμο είναι, πρωτίστως, να λειτουργήσουν σωστά και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Δευτερευόντως, θα ήταν ευχής έργον να τα λειτουργήσουν κάποιοι ντόπιοι, γιατί ως τέτοιος, ένας ντόπιος επιχειρηματίας πονά περισσότερο τον τόπο του και με αυτόν έχεις συχνότερη και αμεσότερη επαφή. Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι με αυτό επιδιώκω να αποκλείσω κανέναν, γιατί η διαδικασία του διαγωνισμού που θα γίνει είναι ανοιχτή και δεν μπορεί να αποκλειστεί κανείς, αλλά αντικειμενικά, με έναν επιχειρηματία από αλλού, μπορεί, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, να προκύπτουν ζητήματα».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα