Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΜπήκαν στην πόλη οι οχτροί, κρατώντας... «δίκαιη ανάπτυξη»

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, κρατώντας… «δίκαιη ανάπτυξη»

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ανακοίνωση της επιτροπής περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ  για το «Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κρήτη» της κυβέρνηση:

Στις 20-21 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –όπως πριν μερικά χρόνια  το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- οργανώνει στο Ηράκλειο μια φιέστα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης του Κρητικού λαού που τη βαφτίζει «Αναπτυξιακό Συνέδριο» για την Κρήτη. «Για ποιόν» θα είναι η «ανάπτυξη» που μιλάνε ;

Το απαντά η σύνθεση του Συνεδρίου. Παρόντες θα είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν με κάποιο ψίχουλο από το μεγάλο φαγοπότι που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι «οχτροί», οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι άλλοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ, επειδή δεν έχουν άλλα «δώρα», θα μας φέρουν το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης». Θέλουν να κοροϊδέψουν πρώτα απ’ όλα τους εργάτες και τους υπάλληλους της Κρήτης, να πιστέψουν πως είναι… «φίλοι» τους.

Θέλουν ο εργαζόμενος που γονατίζει από την ανελέητη αντεργατική επίθεση κεφαλαίου και κυβερνήσεων, να πιστέψει πως είναι «δίκαιο» να συνηθίσει να έχει μειωμένες απαιτήσεις από τη δουλειά του, από τη ζωή του, και να είναι ευχαριστημένος… γιατί δεν γίνεται αλλιώς…

Να δεχτεί την ανακύκλωση της ανεργίας. Να αρκείται στα προγράμματα ακραίας φτώχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άστεγους και στο Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και βέβαια στη φιλανθρωπία των εφοπλιστών και των συζύγων τους.

Τον άνεργο, το συνταξιούχο, τον απλήρωτο ή τον τετράωρο, τον αγρότη που δε βγάζει ούτε το μεροκάματο και τον επαγγελματία που βάζει λουκέτο, δεν τους φτάνει μόνο να πληρώνει και να μη μιλά. Όχι ! Τον θέλουν να χειροκροτεί ! Και κυρίως να χωνέψει πως άλλοι είναι γεννημένοι για να παράγουν πλούτο δουλεύοντας σαν σκλάβοι και άλλοι για να τον απολαμβάνουν και να κάνουν κουμάντο !

Θέλουν στον τουρισμό –όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε γνώρισαν κρίση-  αναβάθμιση και ποιότητα όλο το χρόνο, επεκτάσεις, νέες επενδύσεις και κέρδη, με εργαζόμενους πιο φτηνούς, χωρίς δικαιώματα και αυτοαπασχολούμενους χρεωκοπημένους.

Θέλουν λίγους αγρότες μεγαλοεπιχειρηματίες, με ίδια κεφάλαια και δάνεια των τραπεζών να κάνουν τζίρους και εξαγωγές και αφανίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες που ζητάνε μείωση του κόστους, εγγύηση τιμών, διάθεση των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών διατροφής πρώτα απ’ όλα του ελληνικού λαού, επιδοτήσεις των προϊόντων και φορολογικές ελαφρύνσεις !

Θέλουν κορύφωση του ανταγωνισμού, με μεσαίους να σπρώχνονται μαζί με τους μεγάλους επιχειρηματίες, ποιανού θα εγκριθούν οι ιδέες για «καινοτομίες» και «έξυπνες επενδύσεις» για χρηματοδότηση, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα κλείνουν τα μαγαζιά τους, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό, τη φοροληστεία, τα ωράρια χωρίς τέλος και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Θέλουν ενέργεια «απελευθερωμένη», στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πανάκριβη για το λαό, από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, μέχρι τα δίκτυα διανομής και τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και τα ηλεκτρικά καλώδια, μέχρι τα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Λιβυκό που χαρίζονται στην Exxon Mobil.

Για να προστατέψουν τις επενδύσεις τους, κεφάλαιο και κυβέρνηση, υπογράφουν νέες συμφωνίες με τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά.

Τους βοηθάνε στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς τους για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Αναβαθμίζουν τη βάση της Σούδας για να μακελεύουν τους λαούς με τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους από τη Συρία ως την Κορέα και παραδίνουν το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ, για να σταματά δήθεν τους πρόσφυγες που οι πόλεμοί τους δημιουργούν.

Έργα υποδομών, Βόρειος Οδικός Άξονας και λοιπό οδικό δίκτυο παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Να γίνουν –λένε- με δάνειο και όχι κρατική χρηματοδότηση, κρύβοντας ότι και αυτά θα τα πληρώσει ο λαός διπλά μέσα από τη φορολογία και τη χρήση τους. Στο Καστέλι το Αεροδρόμιο το θέλουν ιδιωτικό και με παράλληλη στρατιωτική χρήση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Απορρίμματα, βιολογικοί όλα τα θέλουν στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων.

Κάνουν συνέχεια περικοπές για στοιχειώδεις υπηρεσίες στη δήθεν δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια, άλλες υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης στο λαό, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στη «δίκαιη» ανάπτυξή τους έχουν ξεχάσει εντελώς την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι, με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων. Αυτών που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΜΑΖΙ με τα άλλα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων.

Όλοι αυτοί, με ανούσιες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, θέλουν να κρύψουν ότι κινούνται στις ίδιες ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ότι με αυτή την πολιτική, είτε στην κρίση είτε στην «ανάπτυξή» τους πάντα οι λίγοι θα κερδίζουν και οι πολλοί θα χάνουν. Δεν γίνεται να είναι όλοι κερδισμένοι.

 

Αυτό το εχθρικό Συνέδριο μιας εχθρικής κυβέρνησης που –όπως και οι προηγούμενες- κάνει το βίο αβίωτο στο λαό, πρέπει να γίνει αφετηρία για νέες πιο μεγάλες διαμαρτυρίες και αντιστάσεις στα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Κανείς μη τσιμπήσει στο παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης που το λένε για να τον αποκοιμίσουν και να τον σφάξουν στον ύπνο.

 

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της Κρήτης, τη νεολαία, τις εργαζόμενες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου λαϊκού κινήματος για να δώσουν την πρέπουσα απάντηση : Να βάλουν φρένο και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής –δήθεν αριστερής – κυβέρνησης του κεφαλαίου, που είναι συνέχεια των προηγούμενων. Να διεκδικήσουν πίσω ότι τους έκλεψαν στη διάρκεια της κρίσης.

Να δυναμώσουν, να αντεπιτεθούν και να παλέψουν για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης:

-Που τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν και όχι μια χούφτα κηφήνων.

-Που η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι στα χέρια τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών μεγαλεμπόρων, επιχειρηματικών ομίλων.

-Που θα βάλει λουκέτο στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 

Τώρα συμπαράταξη με το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που παλεύει σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων  του αντικομουνισμού και της αντίδρασης, στην ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Που παλεύει για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού, για μια άλλη εξουσία – εργατική, για το σοσιαλισμό.

 

Δεν είναι μονόδρομος το καπιταλιστικό τους σύστημα. Υπάρχει άλλος δρόμος.  Είναι ο δρόμος που πριν 100 χρόνια άνοιξε η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Αυτόν το δρόμο ό, τι και να κάνουν, όσα πισωγυρίσματα κι αν φέρουν, δεν πρόκειται να τον ακυρώσουν.

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα