Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΚυβερνητικές πηγές στο Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει ανταλλαγή ομολόγων

Κυβερνητικές πηγές στο Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει ανταλλαγή ομολόγων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Η Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις ή πέντε νέες, καθώς προετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει σε τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Reuters.

Η κυβέρνηση εξετάζει ένα swap που θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

“Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε κάποιες ασκήσεις διαχείρισης χρέους … για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την συναλλακτικότητα των τίτλων”, σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ακόμη υπό συζήτηση, χωρίς να αναφέρει τη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το swap.

Τα 20 ομόλογα είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI, όταν οι ιδιώτες ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξεως του 53,5%. Δυο χρόνια μετά, το 2014, η Ελλάδα προχώρησε σε δυο ακόμη εκδόσεις στο πλαίσιο σχεδίου να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Αυτή τη ορά, το σχέδιο είναι πιο ήπιο, αλλά θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς μεγαλύτερες ομολογιακές εκδόσεις. Η Αθήνα εξέδωσε 5ετές ομόλογο τον Ιούλιο και οι επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί απολαμβάνουν ήδη κέρδη περίπου 1,5%.

Τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας έχουν μειωθεί δραματικά εφέτος, προς επίπεδα προ κρίσης, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, η ρευστότητα παραμένει προβληματική και μια πλήρως λειτουργική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος του σχεδίου του Αλέξη Τσίπρα για να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας και να δημιουργήσει ένα οικονομικό «μαξιλάρι».

Η Αθήνα και οι πιστωτές της συμφώνησαν τον Ιούνιο να δημιουργηθεί ένα «μαξιλαρι» ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης έως τον Αύγουστο του 2018.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το «μαξιλάρι» θα αυξηθεί ως και τα 14 δισ. ευρώ με την άντληση 5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων ομολόγων.

Ως 14 δισ. το «μαξιλάρι» ρευστότητας

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι 12 με 14 δισ. ευρώ για την περίοδο των 9 με 12 μηνών μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» σημείωσε ο αξιωματούχος. «Θα δείξει πως είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας τουλάχιστον ως τα μέσα του 2019, σε ένα δυσμενές σενάριο».

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εκδώσει τουλάχιστον δύο νέα ομόλογα ως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, χωρίς να αποκαλύψουν τα χρονοδιαγράμματα και τις ωριμάνσεις.

«Το σχέδιο μας είναι για δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να έλθει νωρίτερα» είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η Αθήνα ελπίζει πως ένα μεγαλύτερο οικονομικό «μαξιλάρι» θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς την ανάγκη μιας προληπτικής γραμμής από τους Ευρωπαίους δανειστές, η οποία θα συνοδευόταν από νέα μέτρα, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα