Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΙεράπετραΣπάνιο περιστατικό μετάδοσης βακτηρίου από γάτα σε εννιάχρονο παιδί στην Ιεράπετρα

Σπάνιο περιστατικό μετάδοσης βακτηρίου από γάτα σε εννιάχρονο παιδί στην Ιεράπετρα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ένα σπάνιο περιστατικό έλαβε χώρα στις αρχές περίπου του τρέχοντος μηνός στην περιοχή της Ιεράπετρας με ένα εννιάχρονο αγόρι να μολύνεται από το βακτηρίδιο Bartonella henselae το οποίο προέρχεται από τα νύχια μολυσμένης γάτας. Πρόκειται για ένα βακτήριο που βρίσκεται στο σάλιο της γάτας και πιο ευπαθείς σε αυτό παρουσιάζονται τα παιδιά και οι νέοι ενήλικες.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται από γρατσούνισμα ή δάγκωμα γάτας. Εάν η γάτα έχει το μικρόβιο, όταν γλύφει τα πόδια και τα νύχια της εναποθέτει το μικρόβιο εκεί και έτσι όταν δαγκώσει ή γρατσουνίσει κάποιον αυτομάτως μεταδίδει το βακτηρίδιο. Επίσης είναι δυνατόν το βακτηρίδιο να περάσει στα μάτια των ανθρώπων καθώς εάν το ζώο έχει το βακτηρίδιο στο τρίχωμα του, μετά το χάιδεμα εφόσον αγγιχτούν τα μάτια το βακτηρίδιο μεταδίδεται.

Πρόκειται σίγουρα για ένα ασυνήθιστο συμβάν και όπως επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής, το μικρό παιδί ήρθε πιθανότατα σε επαφή με μολυσμένη γάτα και άρχισε μετά από περίπου έναν μήνα να παρουσιάζει διογκωμένους αδένες σε όλο του το σώμα και ελαφρύ πυρετό, αφού ίσως και ο οργανισμός του να ήταν εξουθενωμένος και δεν διέθετε τα απαραίτητα αντισώματα απέναντι στο βακτήριο.

Οι γονείς μετέφεραν το παιδί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας όπου έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να βρουν κάτι, ενώ στη συνέχεια το αγόρι μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο όπου αφού του έγινε μια σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε από τους γιατρούς πως πράγματι τα συμπτώματα οφειλόταν στο συγκεκριμένο βακτήριο και όχι σε μηνιγγίτιδα ή κάποια άλλα σοβαρά μικρόβια.

Το παιδάκι χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μια ολόκληρη εβδομάδα στο ΠΑΓΝΗ και αυτή την στιγμή όπως δηλώνει ο κ. Πανταζής είναι καλά στην υγεία του και αναρρώνει στο σπίτι του παίρνοντας την απαραίτητη αντιβίωση, με τους γιατρούς να υποστηρίζουν πως παρά το ότι τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, εντούτοις το βακτήριο θα αργήσει να αποβληθεί οριστικά από το σώμα του αγοριού.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα