Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤα εμβόλια σώζουν ανθρώπινες ζωές! «Εγκληματική» η αντιεμβολιαστική ρητορική

Τα εμβόλια σώζουν ανθρώπινες ζωές! «Εγκληματική» η αντιεμβολιαστική ρητορική

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

«Η άρνηση εφαρμογής των κανόνων που έχει επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και που προτείνουν όλοι οι επιστημονικοί και αρμόδιοι φορείς – Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ΚΕΕΛΠΝΟ και Υπουργείο – αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Τα προγράμματα εμβολιασμού πρέπει να τηρούνται με πληρότητα. Οποιαδήποτε άλλη στάση και άποψη διατυπώνεται είναι, με επιείκεια, εγκληματική», υπογραμμίζει με έμφαση ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης με αφορμή την συζήτηση που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των κρουσμάτων ιλαράς.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τον ιατρικό κόσμο και μάλιστα επειδή πρόκειται για παιδική ασθένεια την οποία είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια λόγω των εμβολιασμών, αλλά επανέρχεται στις μέρες μας από την έλλειψη εμβολιασμών είτε ειδικών ομάδων του πληθυσμού, είτε λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι μητέρες που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν το παιδί τους με το σκεπτικό ότι είναι μια παιδική ασθένεια που πρέπει να την περάσει το παιδί για να γίνει πιο δυνατό το ανοσοποιητικό του σύστημα.

«Ένα παιδί μπορεί να περάσει την ιλαρά με λίγα συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων δίπλα του που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο. Λόγω ηλικίας, καρκίνου ή άλλων αιτίων και κινδυνεύουν επειδή κόλλησε το παιδί ιλαρά. Αυτό είναι τραγικό», επισημαίνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Αργυρώ Μανιουδάκη, εξηγώντας πως ακόμα και στο κοντινό συγγενικό περιβάλλον όπου κινείται ένα παιδί υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες σε μεγάλη ηλικία, πολλοί με σοβαρά προβλήματα και ασθενές ανοσοποιητικό που μπορούν να κινδυνέψουν.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων. Τον εμβολιασμό με 2η δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση ή όσων δεν ξέρουν αν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων. Για τα βρέφη να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η δεύτερη δόση.

«Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει ευλογιά, πολυεμυελιτίδα, ιλαρά, μηνιγγίτιδα, γιατί τα έχουμε ξεχάσει κι έχουμε θεωρήσει ότι έχουν εξαλειφθεί και αγνοούμε τον κίνδυνο και παραβαίνουμε τις οδηγίες και ακολουθούμε απόψεις και πεποιθήσεις της πλάκας», υπογραμμίζει ο κ. Νικολαράκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα