Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής καθηγήτριας Μαρίας Στ. Χιωτάκη στον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, που έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος του ναού, και Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ιεράπετρας, αντι κηρύγματος ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ανέγνωσε τη Συνοδική Εγκύκλιο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Εκκλησίας Κρήτης.

Στη Συνοδική Εγκύκλιο εκφράζεται η κάθετη αντίθεση και διαφωνία της Εκκλησίας Κρήτης στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη νομική αναγνώριση της αλλαγής ταυτότητας φύλου, και η Ιεραρχία της Μεγαλονήσου καλεί «όλους σε πνευματική εγρήγορση, με την καλλιέργεια των ευαγγελικών παραγγελμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας  μας, για να εκριζωθεί από μέσα μας η σύγχρονη φίλαυτη βουλησιαρχία και υπερηφάνεια, η ρίζα  όλων των παθών, τα οποία γίνονται η αφετηρία να βλέπει κάποιος τον Θεό και τον κόσμο, σύμφωνα με τη γνώμη του και όχι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και μέσα από το πανόραμα της Εκκλησιαστικής εμπειρίας».