Τα μανιτάρια τα τρώμε αν είμαστε απολύτως σίγουροι!

Ξεκινά η περίοδος των μανιταριών και όποτε ρωτώ αυτούς που μαζεύουν μανιτάρια στο Μεραμπέλλο, αν είναι σίγουροι για το είδος των μανιταριών, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, όλοι μου λένε ότι «τα ξέρουμε καλά γιατί έχουμε μάθει να τα αναγνωρίζουμε και τα τρώμε κάθε χρόνο!».

Συμφωνώ, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το πρώτο σύμπτωμα δηλητηρίασης από κατανάλωση άγριων μανιταριών και ένας 50χρονος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων από δηλητηρίαση.

Κάθε χρόνο το φθινόπωρο καταγράφονται στην Κρήτη και σε ολόκληρη την χώρα περισσότερες από 100 δηλητηριάσεις από κατανάλωση άγριων μανιταριών. Το 2015 κατεγράφησαν στην χώρα μας 169 περιστατικά δηλητηριάσεων από μανιτάρια, τα οποία χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 2016 καταγράφηκαν 101 περιστατικά και για το 2017 μέχρι τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί 25 περιστατικά.

Στα μέρη μας ξεχωρίζουν ο αγκισαρίτης (λακτάριος ο νόστιμος – Lactarius deliciosus), που βρίσκεται σε πευκοδάση, έχει πορτοκαλιές χρωματικές ζώνες, λακκάκια στο πόδι και εκκρίνει καροτί γάλα.

Λ.Κ.