Η Περιφέρεια Κρήτης συμβάλει στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με την χρηματοδότηση 4 δημοσίων Δομών Στήριξης Γυναικών Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας,  2 Συμβουλευτικά Κέντρα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο και 2 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους σε Ηράκλειο και Χανιά. Σημαντική προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, είναι οι υπηρεσίες να είναι εύκολα προσβάσιμες από τις γυναίκες. Το Δίκτυο Δομών Στήριξης Γυναικών που δημιούργησε η Περιφέρεια Κρήτης δίνει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας την ευκαιρία να μιλήσουνε με εξειδικευμένους συμβούλους και να αντιμετωπίσουν το θέμα της βίας μέσα στην οικογένεια.

H Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης)  στα πλαίσια των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 1. «Περίπτερο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών»,  η όποια θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 24.11.2017 από τις 10:00-14:00, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ,τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου και το Χαμόγελο του Παιδιού.
 2. «Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Μαστού» Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης θα βρίσκετε στην Πλατεία Ελευθερίας για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου

 

Παράλληλες δράσεις από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης, είναι:

 • Η τοποθέτηση banner δρόμου στο κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης (24-27.11.2017) με μήνυμα:

     «Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη – Μίλησε μας»

 • Και η ανάρτηση Δ. Τ. για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης (24-27.11.2017)

 

«Σε κοινωνίες με χαμηλό δείκτη βίας, παρατηρούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αυστηρές ποινές σε δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ύπαρξη δικτύου υποστήριξης για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε επίπεδο δήμων, ευελιξία στις απόψεις για τον κοινωνικό ρόλο ανδρών και γυναικών, ισότιμη κατανομή των αγαθών μέσα στην οικογένεια και ισότητα στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων, μία επικρατούσα κοινωνική άποψη μη-αποδοχής απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία και την  βία γενικότερα και μία αυξημένη αυτονομία, δύναμη και παρουσία των γυναικών στον δημόσιο χώρο», (Eyler &Cohen, 1999).

 

Όλοι και όλες καλούμαστε, να μην είμαστε αδιάφοροι απέναντι στα σημάδια κακοποίησης.

 

Πως στηρίζουμε μία γυναίκα που έχει βιώσει κακοποίηση:

 • Ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες που υφίστανται κάθε μορφή κακοποίησης να απευθυνθούν σε μία Δομή Στήριξης – και να μιλήσουν για ότι τους συμβαίνει.
 • Ενθαρρύνουμε συγγενείς και φίλες/ους που γνωρίζουν γυναίκες στο περιβάλλον τους, οι οποίες υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, να προσεγγίσουν τα θύματα, να τις στηρίξουν και να τις ενημερώσουν που μπορούν να βρουν βοήθεια .

 

 1. Δείχνουμε ενδιαφέρον. Μιλάμε με την φίλη ή τον φίλο που υποψιαζόσαστε βία στην σχέση.
 2. Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και περιγράφουμε τις παρατηρήσεις μας.
 3. Αναφερόμαστε στα δυνατά σημεία της φίλης ή του φίλου μας. Πολλά άτομα που ζουν σε μία σχέση κακοποίησης δεν είναι πλέον σε θέση να δουν τις ικανότητες και τα χαρίσματά τους.
 4. Ενθαρρύνουμε την φίλη ή τον φίλο μας να μιλήσει με κάποια/κάποιον ειδικό ή έστω με ένα άτομο εμπιστοσύνης. Προσφερόμαστε να συνοδέψετε σε μία πρώτη συνάντηση σε μία Δομή Στήριξης Γυναικών.

 

Που μπορούν οι γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια:

 • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

      Στενημάχου 3, Θέρισος, Τ.Κ. 712 01, Ηράκλειο

      Τηλέφωνο: 2810 341387

      Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00

 

 • Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Ρεθύμνου.

Λ. Κουντουριώτη 98, Ρέθυμνο
Τηλέφωνο: 2831056607

      Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 16:00

 

 • Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, είναι πανελλαδικής εμβέλειας και λειτουργεί σε 24ωρη βάση προσφέροντας υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας.

 

 • Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Διεύθυνση και τηλέφωνο του Ξενώνα Φιλοξενίας είναι απόρρητα. Η

επικοινωνία γίνετε μέσω της  Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 και

μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηράκλειου,

     Τηλέφωνο: 2813 409128

 

 • Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους του Δήμου Χανίων

Διεύθυνση και τηλέφωνο του Ξενώνα Φιλοξενίας είναι απόρρητα. Η

επικοινωνία γίνετε μέσω της  Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 και

της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων,

     Τηλέφωνο: 28213 41690 – 692

 

 • Συμβουλευτικό Κέντρο «Το Σπίτι της Γυναίκας» του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου

Μελιδονίου 3, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο

Τηλέφωνο: 2810 335541

      Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00

 

 • Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου

Διεύθυνση και τηλέφωνο του Ξενώνα Φιλοξενίας είναι απόρρητα. Η

επικοινωνία γίνετε μέσω του Κέντρου Υποδοχής:

Μεραμβέλλου 56, Τ.Κ. 71202, Ηράκλειο  `6

           Τηλέφωνο: 2810  242121

      Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00