Συνάντηση για το πρόγραμμα γεωπάρκων, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γεωπάρκου της Σητείας

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος των Γεωπάρκων της Unesco η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco διοργάνωσε συνάντηση στην αίθουσα «Σοφιανοπούλου» του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Το Γεωπάρκο Σητείας εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ (φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου) κ. Λεωνίδας Τερζής και ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Βαγγέλης Περάκης. Προήδρευσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco κ. Κατερίνα Μητζικώστα. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των πέντε Ελληνικών Γεωπάρκων καθώς και αιρετοί Περιφερειών και Δήμων.

«Σημαντική ήταν», τόνισε κ. Τερζής, «η θεματολογία της συνάντησης. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κατά κύριο λόγο την ενημέρωση για την ελληνική συμμετοχή των πέντε Γεωπάρκων στο πρόγραμμα. αλλά και την υποψηφιότητα ενός νέου, αυτού της Κοζάνης-Γρεβενών.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της 39ης Γενικής Διάσκεψης για το πρόγραμμα των Γεωπάρκων της Unesco, ενώ συζητήθηκαν και οι υποχρεώσεις που απορρέουν μέσα από την ένταξη της κάθε περιοχής στο δίκτυο των Γεωπάρκων. Συζητήθηκαν επίσης κοινές δράσεις για την προβολή τους και ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός  για το πρώτο συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας- Κύπρου που θα γίνει στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.

Από την πλευρά μας δηλώσαμε την πρόθεση πραγματοποίησης αντίστοιχων διοργανώσεων στην Σητεία σε συνεργασία του ΔΟΚΑΣ, του Δήμου και του ΟΑΣ. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην υπεραξία που μπορεί να αποκτήσουν οι περιοχές που διαθέτουν τον τίτλο τιμής για τα Γεωπάρκα.

Μπορούμε να αντλήσουμε μεταξύ μας, από τα ελληνικά, αλλά και τα άλλα Γεωπάρκα του δικτύου καλές πρακτικές για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, των προϊόντων, όπως και της υπεραξίας που μπορούν να λάβουν αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το μέλι σε περιοχή της Ιταλίας -όπου με το σήμα ποιότητας του Γεωπάρκου που φέρει, η  του συσκευασία έχει ως αποτέλεσμα την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος επτά φορές πάνω από ό,τι τα αντίστοιχα προϊόντα από τις γύρω περιοχές».

 

Οι γεώτοποι

Επίσης, συνέχισε ο κ. Τερζής, «εκφράστηκε η ανησυχία σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται κεντρικά, χωροθέτησης στην περιοχή της Σητείας ΑΠΕ, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά θα ακυρώσει τους γεωτόπους που έχουμε στην περιοχή του Γεωπάρκου μας με συνέπεια αυτοί οι γεώτοποι πλέον να μην αποτελούν σημαία αναφοράς για τα Γεωπάρκα και -ως επόμενη συνέπεια- ίσως να χαθεί ο τίτλος τιμής του Γεωπάρκου. Έγινε αναφορά στο ότι ο Δήμος Σητείας έχει κάνει τρεις προσφυγές στο ΣτΕ για διάφορες μορφές, αιολικά ή υβριδικά που έχουν χωροθετηθεί στην περιοχή κι αναφερθήκαμε και στην αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου για το υβριδικό εγχείρημα στην περιοχή μας και του Αμαρίου».

Τονίστηκε και ότι «γίνεται χρήση για το Γεωπάρκο Σητείας όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης τους όπως είναι τα διασυνοριακά προγράμματα, “Intereg” interring, το ΕΣΠΑ και το“ Leader” Linter που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Αναγνωρίζεται από όλους ότι έχουμε κάνει βήματα σημαντικά όντας ένα από τα νεότερα Γεωπάρκα και ότι είναι μεγάλη επιτυχία το πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε ως Δήμος με Φορέα Διαχείρισης το ΔΟΚΑΣ, ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το Γεωπάρκο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα γραφειοκρατίας ή χρηματοδότησης που έχουν όλα τα υπόλοιπα Γεωπάρκα πλην της Λέσβου», όπως είπε ο κ. Τερζής.

 

Για καλύτερο συντονισμό

«Στόχος είναι να ενταθούν οι συναντήσεις. Η συγκεκριμένη αποτελεί μία αρχή σε επίπεδο Unesco και της Εθνικής Επιτροπής, η οποία στηρίζει το εγχείρημα πέραν της κεντρικής λογικής, που έχει η Unesco, σε ό,τι αφορά τα παγκόσμια Γεωπάρκα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις προκειμένου να βρούμε έναν κοινό βηματισμό πλέον διότι, όπως αναγνωρίσαμε όλοι, η ισχύς προκύπτει από την ένωση δυνάμεων. Η συγκεκριμένη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση.

Σκοπός πάντα σε αυτές τις συναντήσεις είναι να προκύψει ένας καλύτερος συντονισμός, μία καλύτερη διαχείριση όλων των Γεωπάρκων σαν μία ομάδα προκειμένου να εμπλέξουμε κι άλλους κρατικούς φορείς όπως είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ο ΕΟΤ, ώστε για παράδειγμα να υπάρχουν κοινές σημάνσεις σε πιο κεντρικές πύλες εισόδου. Πέραν δηλαδή του εγχειρήματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, που προχωρούμε σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, όπου μία από της δράσεις που προβλέπονται είναι η κοινή σήμανση στις 6 πύλες εισόδου του νησιού. Το Υπουργείο Τουρισμού ως εμπλεκόμενος φορέας πλέον μπορεί να παρουσιάζει τα Γεωπάρκα σε μεγαλύτερες πύλες εισόδου της χώρας, όπως είναι το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” , το αεροδρόμιο “Μακεδονία” κλπ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Γεωπάρκων και Επικεφαλής του Γεωπάρκου της Λέσβου, αναγνώρισε την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να εντάξει στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις την προβολή των τριών περιοχών Unesco στην Κρήτη – Ψηλορείτη, Σητεία, Σαμαριά- αναγνωρίζοντας στον τίτλο τιμής που φέρουν αυτές οι περιοχές για την ίδια την Κρήτη και δημιουργώντας ένα τουριστικό προϊόν για την ενδοχώρα», κατέληξε ο κ. Τερζής.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ