Αναζητείται λύση για την επισκευή του τουριστικού περιπτέρου στη λίμνη

Φόρμουλα, ώστε να αποφύγει την κατεδάφιση και ανέγερση εξ αρχής του περιπτέρου της λίμνης (παλιά Τουριστική Αστυνομία) αναζητά η δημοτική αρχή, ώστε να αποφύγει μια χρονοβόρα, πιθανόν και πιο δαπανηρή διαδικασία, για την αποκατάσταση του κτίσματος το οποίο έχει περιέλθει σε οικτρή κατάσταση, από την εγκατάλειψη, έλλειψη συντήρησης και αχρησία πολλών χρόνων.

Το κτίσμα βρίσκεται σε μία από τις πλέον επίκαιρες θέσεις, στην περίμετρο της λίμνης και επί πολλά χρόνια τώρα έχει προσδιοριστεί ως ο πλέον κατάλληλος χώρος για την τέλεση πολιτικών γάμων. Εντούτοις,  λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, δεν έχει, όπως φαίνεται, επιτρέψει την επιλογή της νόμιμης και άριστης τεχνικά λύσης, που θα το αποδώσει και πάλι σε χρήση.

Κατεδαφιστέο

Σημειωτέον ότι εδώ και μια περίπου δεκαετία το κτίσμα έχει κηρυχθεί από την Πολεοδομία Λασιθίου ως κατεδαφιστέο, λόγω των στατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Εντούτοις, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός πιστεύει ότι υπάρχει τεχνικά λύση που θα επιτρέψει την στατική αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου. Να σημειωθεί δε ότι η οροφή του κτίσματος, αποτελεί πλατύσκαλο υπερκείμενης σκάλας της οδού Ομήρου, που συνδέει την οδό Ν. Πλαστήρα με τη λίμνη.

Υπάρχουν λύσεις

«Το συγκεκριμένο κτίσμα είναι ιδιοκτησία του Δήμου και αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον. Έχει εγγραφεί και στο Περιουσιολόγιο του Δήμου, άρα δεν υπάρχει ζήτημα χρηματοδότησης του έργου που θα απαιτηθεί από πόρους του Δήμου. Επειδή η πιθανότητα να γκρεμιστεί και επανακατασκευαστεί  απαιτεί ιδιαίτερα δύσκολες και κυρίως χρονοβόρες διαδικασίες, εξετάζουμε την τοποθέτηση στο εσωτερικό μιας μεταλλικής κατασκευής, κάτι σαν μόνιμου καλουπιού, το οποίο στη συνέχεια θα «ντυθεί» με γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα. Θα τοποθετηθεί ψευδοροφή με φατνώματα για τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού. Ετσι, θα διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, όπου θα μπορούν να τελούνται τελετές πολιτικών γάμων χειμώνα – καλοκαίρι…», είπε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Ο Δήμος εξετάζει αν η προτεινόμενη αυτή, τεχνική λύση μπορεί να κατασκευαστεί από ντόπιους κατασκευαστές. Εφόσον το κόστος θα περιοριστεί κάτω των 20.000 ευρώ ο Δήμος σκοπεύει να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για την υλοποίησή του. Εάν το κόστος υπερβεί το όριο αυτό, υποχρεωτικά, όπως επιβάλλεται από το νόμο, θα γίνει προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ