Υπερπλήρης η Παθολογική αν και δεν έχουμε ακόμα έξαρση ιώσεων και γρίπης

Δεν έχει καταγραφεί ακόμα έξαρση των ιώσεων σε τοπικό επίπεδο. Τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται λόγω της εποχής, διατηρούνται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Χθες το μεσημέρι όπως επιβεβαίωσε η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ανθή Χαλκιαδάκη, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έφτανε τους 34, χωρίς όμως να κυριαρχούν τα περιστατικά ιώσεων, σε μια χρονική περίοδο που σε επίπεδο χώρας παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στα φαρμακεία, αντιπυρετικών σιροπιών, καραμελών για τον λαιμό, βιταμινών καθώς και σκευασμάτων για τη διάρροια και τον εμετό, εξαιτίας των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού.

«Ακόμα δεν έχουμε έξαρση στο Νοσοκομείο από γρίπη, πέρα από δύο περιστατικά. Ασφαλώς είμαστε σε περίοδο που καταγράφεται άνοδος, αλλά προς το παρόν έχουμε ελάχιστα περιστατικά ιώσεων», σημειώνει η κα Χαλκιαδάκη.

Οι ιώσεις τόσο του ανώτερου αναπνευστικού, όσο και του γαστρεντερικού πλήττουν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους και οι ασθενείς θα πρέπει να ζητούν άμεσα συμβουλή γιατρού αν παρατηρήσουν ότι ο πυρετός είναι υψηλός, επιμένει και ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία.

Πάντως, το φαινόμενο της αύξησης των ιώσεων είναι φυσιολογικό για την εποχή.

Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός, και για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, καθώς και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κύρια συμπτώματα των ιώσεων του γαστρεντερικού είναι διάρροια και εμετός και για την καταπολέμησή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας.

 

Υπερπλήρης η Παθολογική

Παρά το γεγονός ωστόσο πως δεν έχουμε κορύφωση των ιώσεων και της γρίπης η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου είναι σε κατάσταση πληρότητας.

«Είμαστε υπερπλήρεις ως κλινική», αναφέρει η κα Χαλκιαδάκη ενώ η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαρία Σπινθούρη, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και τονίζει χαρακτηριστικά πως «η πληρότητα της Παθολογικής Κλινικής δεν έχει πέσει σχεδόν καθόλου από το καλοκαίρι. Τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και τις προηγούμενες μέρες είχαμε γύρω στα 35 άτομα. Υπάρχει κόσμος στην κλινική», τονίζει χαρακτηριστικά η κα Σπινθούρη.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι γιατροί της παθολογικής κλινικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσα περιστατικά και να φτάσουν στο Νοσοκομείο, παρά τον παρατεταμένο όγκο δουλειάς. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο επισημαίνουν τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων όσο και οι ίδιοι οι γιατροί που βλέπουν την διαρκή πίεση που υφίσταται το προσωπικό λειτουργώντας υπό συνθήκες πληρότητας.

«Αντικειμενικά το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και κάποια στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση που υπάρχει. Το ίδιο θα ισχύσει βέβαια κάποια στιγμή και για το ιατρικό προσωπικό που δοκιμάζεται. Για εμάς βέβαια όσα περιστατικά κι αν έρθουν θα τα εξυπηρετήσουμε, επιστρατεύοντας όλα τα κρεβάτια. Αλλά δεν φτάνει να βρούμε ένα κρεβάτι. Θα πρέπει να έχουμε και το προσωπικό να το στηρίξουμε όπως πρέπει. Σε αυτό το πλαίσιο το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι σε οριακή κατάσταση», επιβεβαιώνει η κα Χαλκιαδάκη.

Από την πλευρά της η Διοικήτρια που έχει αναγνωρίσει κατά καιρούς το πρόβλημα με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, σημειώνει πως υπήρξε πρόσφατα αντικατάσταση νοσηλεύτριας που αποχώρησε ενώ υπάρχουν και προσθήκες νοσηλευτικού προσωπικού που έπονται τόσο από τον ΟΑΕΔ όσο κι από την προκήρυξη 7Κ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ