Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣωστικές επεμβάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην Ελούντα

Σωστικές επεμβάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην Ελούντα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού στην Ελούντα πραγματοποιήθηκαν σωστικές επεμβάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου που ολοκληρώθηκαν, αποδεσμεύοντας τα οικόπεδα όπου έγιναν.

Επίσης έγινε επιφανειακή έρευνα και ορισμένες αποτυπώσεις στο χώρο, στην Οξά, από την Εφορεία σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Το θέμα χειρίζεται από πλευράς της Εφορείας η αρχαιολόγος Γεωργία Μοσχόβη. Η αρχαιολογική έρευνα στην Οξά θα έχει και συνέχεια, μέσα από μια προγραμματική σύμβαση η οποία θα υπογραφεί μεταξύ της Εφορείας και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην Ελούντα, και συγκεκριμένα στον βυθισμένο αρχαίο Ολούντα, όμως, προβλέπεται παράλληλα υποθαλάσσια έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, για την οποία μάλιστα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αγίου Νικολάου, αλλά στη συγκεκριμένη, δεν εμπλέκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Κι άλλες μελέτες

Όπως ανέφερε η κα Σοφιανού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έχει προετοιμάσει και ένα σύνολο μελετών για επεμβάσεις σε άλλα μνημεία στο νομό, βυζαντινά και ενετικά (εκκλησίες, μοναστήρια, επιθαλάσσιο τείχος Σητείας, Καζάρμα Σητείας, Επισκοπείο Φουρνής). Ορισμένες από τις μικρές αυτές μελέτες έχουν ήδη εγκριθεί, άλλες είναι στη διαδικασία έγκρισης. Η ολοκλήρωση όλων αυτών θα εξαρτηθεί από το προσωπικό που θα έχει στη διάθεσή της η Εφορεία. Η Εφορεία έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο τις ανάγκες της σε προσωπικό, φυλακτικό, διοικητικό και επιστημονικό. Μόνιμο προσωπικό, η προϊσταμένη της Εφορείας ευελπιστεί ότι θα βρεθεί μέσα από τη διαδικασία των μετατάξεων και εσωτερικών μετακινήσεων μεταξύ δημοσίων Υπηρεσιών.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα