Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΚόσμοςΑπίστευτη απήχηση είχε το νέο, χωρίς ταμεία, σούπερ μάρκετ της Amazon

Απίστευτη απήχηση είχε το νέο, χωρίς ταμεία, σούπερ μάρκετ της Amazon

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Τεράστια πλήθη μαζεύτηκαν στα εγκαίνια του πρώτου σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία, Amazon Go, αποτελούμενα από ένθερμους λάτρεις της τεχνολογίας, αλλά και ανθρώπους που ήταν απλώς περίεργοι να δοκιμάσουν το νέο αυτό πρωτοποριακό σύστημα. Ειδικότερα, το κατάστημα θύμισε αντίστοιχο της Apple, την ημέρα κυκλοφορίας καινούργιου iPhone.

«Είναι το μέλλον για τα ψώνια. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις τη νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται», δήλωσε ο Γιουβάλ Φλέμινγκ, ο οποίος ήταν τόσο ανυπόμονος να δοκιμάσει την αυτοματοποιημένη διαδικασία αγορών, που με μεγάλη του χαρά στάθηκε στην ουρά που σχηματίστηκε πριν καν ξημερώσει και ανοίξει το μαγαζί, ώστε να είναι από τους πρώτους που θα μπουν μέσα.

Ο Φλέμινγκ βγήκε έξω με μια εξάδα μπίρες και μια κούπα στην οποία αναγραφόταν το διαφημιστικό σύνθημα του καταστήματος «Just Walk out» (Απλά φεύγεις).

Η επιτυχία της λειτουργίας του μαγαζιού ήταν τόσο μεγάλη, που μέχρι τις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι του καταστήματος έπρεπε να ανανεώσουν τα αποθέματα από κούπες και τσάντες με το σύνθημα του μαγαζιού, καθώς είχαν ήδη γίνει ανάρπαστες από το κοινό.

Οι επίδοξοι πελάτες πρέπει να έχουν λογαριασμό στην Amazon, κάποιο τρόπο ηλεκτρονικής πληρωμής όπως για παράδειγμα πιστωτική κάρτα και να έχουν κατεβάσει στα κινητά τους την εφαρμογή του Amazon Go. Έτσι, κατά την είσοδό τους, μπορούν να σκανάρουν την εφαρμογή στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια να πάρουν ό,τι θελήσουν και απλώς να φύγουν. Κατά την έξοδο από το μαγαζί, η τεχνολογία της Amazon θα γνωρίζει τι έχουν πάρει και θα χρεώσει τον λογαριασμό τους ανάλογα. Τα ταμεία είναι περιττά.

Σύστημα Ασφαλείας – Εκλεψες; Κανένα πρόβλημα!

Και ενώ το Amazon Go, είναι εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης, αισθητήρες και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, το πρώτο περιστατικό κλοπής έχει ήδη σημειωθεί και μάλιστα, η κλοπή δεν ήταν καν εκούσια.  Η Ντέιρντρε Μπόσα, έφυγε από το κατάστημα χωρίς να χρεωθεί για ένα γιαούρτι που αγόρασε, όπως κοινοποίησε η ίδια στο Τουίτερ. «Νομίζω πως μόλις έκλεψα το μαγαζί; Το Amazon Go δεν με χρέωσε για το γιαούρτι μου».

Η Amazon δεν ταράχθηκε ιδιαίτερα από το περιστατικό, καθώς η αντιπρόεδρός της δήλωσε «Πρώτα από όλα, ας θεωρήσουμε ότι το γιαούρτι είναι κερασμένο από εμάς. Τέτοια περιστατικά όπου το σύστημα κάνει λάθος, συμβαίνουν τόσο σπάνια που δεν μπήκαμε καν στον κόπο να φτιάξουμε κάποια υπηρεσία για να δηλώνονται. Σε περίπτωση πάντως που συμβεί ένα τέτοιο λάθος, μπορούμε είτε να το διορθώσουμε, είτε να απολαύσετε το πρωινό σας κερασμένο από εμάς».

Η αποκάλυψη του γεγονότος πως δεν υπάρχει καν υπηρεσία ώστε να είναι δυνατή η ενημέρωση της Amazon για τέτοια περιστατικά, λέει πολλά. Δείχνει πως η εταιρεία έχει τόση πίστη στο σύστημά της που δεν έφτιαξε κάποιο πρωτόκολλο για την ανάκτηση απολεσθέντων προιόντων. Επίσης, δεν έχει πολιτική διάκρισης ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν κάτι ακούσια χωρίς να το πληρώσουν και σε αυτούς που όντως αποσκοπούν στην κλοπή. Άρα, θεωρεί πως όντως δεν θα υπάρξουν πολλά κρούσματα απολεσθέντων αντικειμένων και αυτά τα λίγα, είναι ανάξια αναφοράς.

Άλλωστε, από τη στιγμή που κατά την είσοδο του πελάτη στο μαγαζί, το σύστημα καταγράφει όλα του τα στοιχεία μέσω του λογαριασμού του στο Amazon, αλλά και του ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής που έχει επιλέξει, είναι αρκετά δύσκολο να φανταστούμε το εν λόγω μαγαζί να μπαίνει στο στόχαστρο εγκληματιών.

Πηγές: Usatoday, Theverge, Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα