Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΓυναίκες θαλασσοπόροι στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χανίων

Γυναίκες θαλασσοπόροι στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χανίων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Σην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των Χανίων οι γυναίκες σπουδάστριες έχουν ξεπεράσει τις 40, αριθμός ρεκόρ κάτι που δείχνει ότι και αυτό το “ταμπού” έχει καταρριφθεί.
Δύο νέες σπουδάστριες και αυριανές ναυτικοί μιλούν στα “Χ.Ν.” για την απόφαση τους να ζήσουν την εμπειρία του ναυτικού επαγγέλματος.

ΧΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Δεύτερο έτος στο Τμήμα Μηχανικών η Χανιώτισσα Αργυρώ Μαλανδράκη έχει πέσει ήδη στη “μουτζούρα” του επαγγέλματος αφού έχει κάνει το πρώτο μεγάλο εκπαιδευτικό της ταξίδι και ετοιμάζεται για το επόμενο! «Διάλεξα αυτό το επάγγελμα με παρότρυνση του αδελφού μου. Διάλεξα την ειδικότητα του μηχανικού και η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούω είναι: “Γιατί μηχανικός;”. Η απάντηση μου είναι πως βρίσκω πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα την ειδικότητα του μηχανικού. Είναι εφευρετικό επάγγελμα, η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς και πρέπει να την παρακολουθείς και να εξελίσσεσαι μαζί της, δεν βαριέσαι ποτέ και έχεις πάντα όρεξη για μάθηση και για δουλειά» δηλώνει η νεαρή κοπέλα.
Στο πρώτο της ταξίδι ξεκίνησε από Σιγκαπούρη, πήγε Νιγηρία, έπειτα Ινδία, στη συνέχεια Σαουδική Αραβία, πάλι Σιγκαπούρη και ξεμπαρκάρισμα από την Ολλανδία. Δηλώνει γοητευμένη από τη Σιγκαπούρη και ότι η γνωριμία με μακρινές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Η Αργυρώ ήταν τυχερή καθώς είχε μαζί της άλλες δύο δόκιμες στο ταξίδι της αλλά και η αποδοχή από τους άντρες συναδέλφους ήταν πολύ καλή. «Είμαι ακόμα δόκιμος και σίγουρα δεν έχω συναντήσει όλες τις δυσκολίες. Είναι εύκολο όμως να κατανοήσω τι θα αντιμετωπίσω στο μέλλον συμβιώνοντας με άλλο κόσμο σε ένα βαπόρι. Η δουλειά του μηχανικού παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας ακόμα και στα καινούργια πλοία έχει πολύ “μουτζούρα”. Αν η “μουτζούρα” είναι ανασταλτική για τις γυναίκες; Προσωπικά θα σας πω ότι αισθανόμουν πολύ όμορφη και με τη “μουτζούρα”!»

ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
«Έχω συγγενείς που εργάζονταν ως ναυτικοί και στο εμπορικό και στο πολεμικό ναυτικό και επηρεάστηκα από αυτούς. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, το να κουμαντάρεις ένα καράβι σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, αλλά είναι και δυσκολότερο για τις γυναίκες καθώς υπάρχουν διακρίσεις» μας λέει η Αρτεμισία Κουλουριώτη από το γειτονικό Ρέθυμνο που βρίσκεται στο 1ο έτος της Σχολής Πλοιάρχων. Η Αρτεμισία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα τα καταφέρει και ότι οι δυσκολίες και οι όποιες απογοητεύσεις δεν είναι ικανές να την κάνουν να μετανιώσει για την επιλογή της. «Εκτός του ότι η θάλασσα έχει καλές αποδοχές, πιστεύω ότι αξίζει και ως δουλειά. Παλαιότερα ήταν δύσκολο έως αδύνατο να δουλέψει μια γυναίκα σε καράβι. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Οι καθηγητές μας δεν μας χαϊδεύουν τα αυτιά μας λένε την αλήθεια για τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και για αυτά που θα αντιμετωπίσουμε ως γυναίκες. Μας ενθαρρύνουν και μας στηρίζουν» λέει η αυριανή πλοίαρχος. Όσο για το αν σκέφτεται πως θα συνδυάσει επάγγελμα και οικογένεια η κοπέλα γνωρίζει ότι δεν είναι κάτι εύκολο αλλά εκτιμά πως «όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται»!

Χανιώτικα Νέα

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα