Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΟ Κοτζιάς αποκαλύπτει: Ελληνικό σχέδιο συμφωνίας για λύση στο Σκοπιανό τον Φεβρουάριο...

Ο Κοτζιάς αποκαλύπτει: Ελληνικό σχέδιο συμφωνίας για λύση στο Σκοπιανό τον Φεβρουάριο – Θέλουμε όνομα αμετάφραστο στα σλαβικά

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ενώ επεσήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ανακοινώσιμο.

Όπως είπε η ελληνική πλευρά ετοιμάζει σχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση των Σκοπίων και εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.

«Πρέπει να γίνει ένα σύμφωνο που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά» τόνισε ο κ. Κοτζιάς αναφέροντας τα τρία κεφάλαια που θα περιλαμβάνει: α) για το όνομα και την περιφερειακή και διεθνή θέση του κράτους των Σκοπίων, β) για τον αλυτρωτισμό και γ) μια θετική ατζέντα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί το Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει ο Μ. Νίμιτς (με ορισμένες εκ των οποίων δεν θα συμφωνήσουμε).

Όσον αφορά τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι αφορά τέσσερα ονόματα στα σλαβικά και ένα πέμπτο το «Μακεδονία -(Σκόπια)» που ήταν παλαιότερη πρόταση των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.

Όπως είπε το πρώτο μήνυμα που πέρασε στα Σκόπια εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα όσα λέγονται περί σαλαμοποίησης του θέματος.

Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να ανοίξει τη διαδικασία αναθεώρησης.

Ορισμένοι εντός χώρας ζητούν αλλαγή Συντάγματος κάτι το οποίο ως κυβέρνηση δεν το ζητούσαν ποτέ, είπε και κάλεσε (δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία) να είναι πιο προσεκτικοί. Υποστήριξε ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ονομάστηκε ως «Μακεδονική» στον ΟΗΕ το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα. Το 1992-94 δεν πήγε κανένας στον ΟΗΕ να διαπραγματευτεί για τη γλώσσα.

«Όταν ανοίγω τα χαρτιά στο υπουργείο Εξωτερικών μένω κατάπληκτος», υποστήριξε. «Να μην σηκώνουν τον πήχη όσοι δεν τον πέρασαν, εμείς θα περάσουμε από πάνω», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι για τον ίδιο «αγκάθι» στο Σύνταγμα των Σκοπίων αποτελούν το προοίμιο και 2 άρθρα.

Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.
www.real.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα