Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕορτασμός των 25 ετών από την αδελφοποίηση Αγ. Νικολάου – Αγ. Δομετίου....

Εορτασμός των 25 ετών από την αδελφοποίηση Αγ. Νικολάου – Αγ. Δομετίου. Κατασκευή γλυπτού που θα δωρηθεί στον κυπριακό δήμο

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Τo γενικό πλαίσιο των εκδηλώσεων και ενεργειών που αφορούν τους εορτασμούς της επετείου για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Αγίου Νικολάου και Αγίου Δομετίου Κύπρου, επικύρωσε η επιτροπή την οποία έχει συστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πρόταση προβλέπει:

– Να τιμηθούν όλοι οι δημοτ. Σύμβουλοι και Δήμαρχοι από το 1993 και μετά μέχρι σήμερα με αναμνηστικό. Το αναμνηστικό μπορεί να είναι ή ένας πάπυρος ή ένα μετάλλιο. Στο μετάλλιο στη μια πλευρά θα υπάρχει το σήμα του ενός Δήμου και στην άλλη του άλλου και η αναγραφή στη βάση 1993-2018.

– Στην αποστολή του Μαρτίου στην Κύπρο να συμμετέχει ο τότε Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου και στην αποστολή των Κυπρίων τον Οκτώβρη ο τότε Δήμαρχος (αφού εκεί δεν υπάρχει πρόεδρος ΔΣ).

– Να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση της διανυθείσας περιόδου και της επίτευξης ή όχι του σκοπού της αδελφοποίησης (Σύγκλιση κοινωνιών/Συνεργασία Δήμων/Εθνικό θέμα).

– Να ανακηρύξουμε επίτιμους Δημότες του Δήμου Αγ. Νικολάου τον τότε Δήμαρχο Αγ. Δομετίου (Ανδρ. Κλεάνθους) και τον τότε δημοτικό σύμβουλο Χρύσανθο Τροκκούδη αφού είναι ο μόνος αυτά τα 25 χρόνια που στηρίζει ουσιαστικά την αδελφοποίηση, όντας παρών σχεδόν κάθε χρόνο εδώ, αλλά στηρίζοντας και στην Κύπρο την ιδέα της σύγκλισης των κοινωνιών.

– Για την Κύπρο 27/3- 01/4 για τον Άγιο Νικόλαο 28/10-31/10, ως διαστήματα για τις εκδηλώσεις.

– Για τον Μάρτιο να εξετασθεί η παρουσία 2 – 3 Κρητών οργανοπαιχτών του Δήμου και μικρής ομάδας χορευτών. Συνολικά όχι πάνω από 10 άτομα.

– Να συσταθεί 4μελής επιτροπή, δύο από κάθε Δήμο, και να διερευνήσει τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας, εφ’ όσον αυτό είναι δυνατόν.

– Ολοκλήρωση μετονομασίας οδού Κύπρου σε οδό Κυπρίων Αγωνιστών.

– Προμήθεια γλυπτού και δωρεά στον Αγ. Δομέτιο

– Έκθεση φωτογραφίας Δήμου με βάση το Λεύκωμα

– Αδελφοποίηση σχολείων των δύο Δήμων

 

Δωρεά γλυπτού στον Άγιο Δομέτιο

Η  επιτροπή συμφώνησε να παραγγελθεί η κατασκευή γλυπτού, το οποίο ο Δήμος θα δωρίσει στον αδελφό Δήμο Αγίου Δομετίου, για να τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του δημαρχείου Αγίου Δομετίου. Στόχος είναι το άγαλμα να είναι έτοιμο για να σταλεί στην Κύπρο στα τέλη Μαρτίου, για να γίνουν τα αποκαλυπτήριά του, κατά το τριήμερο των εκδηλώσεων αφιερωμένων στην επέτειο της αδελφοποίησης, που θα ξεκινήσουν στις 29 Μαρτίου και συνδυάζονται και με την εθνική γιορτή της Κύπρου, την 1η Απριλίου, όπου παραδοσιακά παρίσταται αντιπροσωπεία του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για ένα μινιμαλιστικό έργο, που πέραν των άλλων συμβολισμών, τους οποίους οι σχεδιαστές δημιουργοί του, ο αείμνηστος Νίκος Σωτηριάδης και ο αδελφός του Παντελής, ήθελαν να προσδώσουν, αναφέρεται στην Κύπρο και στους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι το 1974 με την εισβολή έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Ένα σύγχρονο έργο σε μορφολογία και θεματική το οποίο τέμνει την σύγχρονη ιστορική περιπέτεια του τόπου μας. Η αρχική πρόταση των αδελφών Σωτηριάδη το είχαν συμπεριλάβει στη συνολική πρόταση που είχαν καταθέσει από το 2015, στο Δήμο Αγίου Νικολάου, για διακόσμηση της πόλης με γλυπτά. Μάλιστα είχαν προτείνει ως θέση τοποθέτησής του, τον κυκλικό κόμβο δίπλα στη γέφυρα Ξηροποτάμου.

Το έργο αυτό αποτελείται από μια καθήμενη ανθρώπινη μίνιμαλ φιγούρα, που στο ένα χέρι κρατά ένα μικρό μπόγο με τα λιγοστά του υπάρχοντα, εφόδια για το νέο ξεκίνημα και με το άλλο χέρι κρατά το κεφάλι του εκφράζοντας τον προβληματισμό του και τις σκέψεις του. Η μορφολογία της φιγούρας είναι τέτοια που το σφαιρικό κεφάλι και ο κυρτός κορμός συνθέτουν την μορφή του ερωτηματικού  της ελληνικής στίξης. Έτσι με την γλώσσα του σώματος ακτινοβολείται μια ερώτηση, ένα τεράστιο «γιατί». Τα πόδια του καταλήγουν σε κυρτά πέλματα ενδεικτικά της ασταθούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Τέλος κάθεται πάνω σε γυάλινο παγκάκι ενδεικτικό και αυτό το στοιχείο της «εύθραυστης» κατάστασης του.

Το έργο θα είναι από χυτό ή σφυρήλατο μπρούτζο και γυαλί. Το μέγεθος θα είναι ύψος δύο μέτρα και αναλογικά οι υπόλοιπες διαστάσεις. Το κόστος είναι της τάξεως των 20.000 ευρώ.

Πρέπει, τέλος να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει αφιερώσει μία οδό της πόλεως στον κορυφαίο Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, ενώ εκκρεμεί η μετονομασία της οδού Κύπρου, σε οδό Κυπρίων Αγωνιστών και η οποία πρόκειται, πλέον, να εγκριθεί σύντομα, μετά τη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής ονοματοδοσίας οδών, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα