Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροχωράει επιτέλους το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Προχωράει επιτέλους το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με την προκήρυξη για πρόσληψη του απαραίτητου, έκτακτου προσωπικού, θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του έργου για τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, το οποίο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ.  Το έργο αυτό αφορά την υλοποίηση της Μουσειολογικής και της Μουσειογραφικής Μελέτης, τις οποίες είχε εκπονήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις υπέβαλε τέλη του περασμένου έτους, μετά τη σχετική προκήρυξη από την Περιφέρεια, με τα τεχνικά δελτία τους, προς ένταξη στο ΠΕΠ Κρήτης. Έτσι, δρομολογείται η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και μια 6ετία, στερώντας από την πόλη ένα από τους βασικούς χώρους περιήγησης και ενημέρωσης των τουριστών για την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

 

Προσλήψεις προσωπικού

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και αυτό, όπως επισημαίνει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, προϋποθέτει την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου, γιατί προβλέπονται σύνθετες διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμών για τις προμήθειες των προθηκών, του εποπτικού υλικού κλπ. που και λόγω του προϋπολογισμού τους θα απαιτηθεί να γίνει διεθνής διαγωνισμός.

Στον προϋπολογισμό του έργου είχε εξ αρχής προβλεφθεί η πρόσληψη του προσωπικού, είπε η κ. Σοφιανού και η μισθοδοσία θα καλυφθεί από το σχετικό κονδύλι του ΕΣΠΑ. Θα προσληφθούν συντηρητές αρχαιοτήτων, αρχαιολόγοι, εργάτες, διοικητικοί υπάλληλοι.

Προσπάθεια θα καταβληθεί από την Εφορία που θα είναι και η διευθύνουσα υπηρεσία, το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή του ΕΣΠΑ, το 2020, είπε η κ. Σοφιανού, χωρίς να επιχειρήσει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, στην ερώτηση που της θέσαμε, αν μπορεί τώρα να προσδιορίσει το χρόνο επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Εξ άλλου, όπως επεσήμανε η κ. Σοφιανού, στον αρχικό σχεδιασμό της πρότασης προς το ΕΣΠΑ η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε προβλέψει να συμπεριλάβει στην έκθεση την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών πολυμέσων και τη διαμόρφωση του εξωτερικού, περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου με έκθεση ογκωδών γλυπτών κλπ. Με όλα αυτά ο προϋπολογισμός είχε διαμορφωθεί στα 3 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος απ’ αυτά, «κόπηκαν» προκειμένου να περιοριστεί η συνολική δαπάνη, η οποία διαμορφώθηκε περίπου στο 55% της αρχικής ώστε να «χωρέσει» στο ΠΕΠ Κρήτης, μαζί με άλλα έργα στον Αξονα του Πολιτισμού του Ε.Π. του ΕΣΠΑ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση – ανάπλαση του περιβάλλοντα, υπαίθριου χώρου του Μουσείου, η κ. Σοφιανού είπε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής μελέτης, για την υλοποίηση της οποίας θα αναζητηθεί χωριστή χρηματοδότηση.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα