Νεάπολη, η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου

«Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» το Σάββατο 17 Μαρτίου στη Νεάπολη.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργανώνει Ημερίδα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου», σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Λασιθίου δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών ΑΤΕΙ Αθήνας και το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης το Σάββατο 17 Μαρτίου στη Νεάπολη.

Η ημερίδα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.), τις ΔΔΕ και τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, που συμμετέχουν στο Δίκτυο και επιθυμούν να παρουσιάσουν τα προγράμματα και τις δράσεις τους και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για το θέμα και επιθυμούν να ενημερωθούν για το Δίκτυο και θα υλοποιηθεί στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου και του ΓΕ.Λ. Νεάπολης.

 

Το πρόγραμμα

9.30- 10.00 Προσέλευση, Εγγραφές

10.00- 10.10 Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Μουσείου και Διευθύντρια του ΓΕ.Λ. Νεάπολης κ. Μαρία Κωστάκη

10.10- 10.30 Χαιρετισμοί

10.30- 11.30 Ιστορία ελληνικής Γραφής και Τυπογραφίας, Γιώργος Ματθιόπουλος Τμήμα Γραφιστικής ΑΤΕΙ Αθήνας

11.30- 11.45 «Το Δίκτυό μας σε όλη την Κρήτη», Αρετή Μαρματάκη ΥΣΔ ΔΔΕ Χανίων

11.45- 12.00 «Ο Κρητικός Σαίξπηρ και ο Ερωτόκριτος», Φιλίτσα Πεδιαδίτη ΥΣΔ ΔΔΕ Λασιθίου

12.00- 12.30 Διάλειμμα για καφέ

12.30- 13.00 Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης, από τη Μαρία Κωστάκη, φιλόλογο

13.00- 15.00 Εργαστήρι: Τεχνικές εφαρμογής της γραμματοσειράς Grecs du roi στην Τέχνη του Δρόμου Ομάδα Σπουδαστών – Τυποτρόπιον- ΑΤΕΙ

15.00- 15.30 Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα

15.30- 17.00 Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολείων: «Στιχογραφώντας επί σκηνής» Γυμνάσιο Βενεράτου, «Η εικαστική και φιλολογική προσέγγιση της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου» 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» ΓΕ.Λ. Νεάπολης, «Ο Ερωτόκριτος στους τοίχους» 2ο ΓΕ.Λ. Αγ. Νικολάου, «Ταξιδεύοντας με τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη μέσω της Τέχνης του Δρόμου στην Κίσαμο» ΕΠΑ.Λ. Κισάμου

17.00- 17.30 Περιήγηση στη Νεάπολη – Ξενάγηση από την Ομάδα του ΓΕ.Λ. Νεάπολης (Μ. Κωστάκη, Χρ. Πατεράκη, Α. Κυπριωτάκη)

Λήξη εργασιών.