Μεγάλη συμμετοχή των μαθητών του Λασιθίου στο Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά»

Επιτυχώς διεξήχθη στο Νομό Λασιθίου ο 12ος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός έλαβε χώρα κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, 08.15 έως 10.15, για τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων.

«Μεγάλη», ανέφερε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Νομού Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Μιχάλης Περάκης, «ήταν η συμμετοχή μαθητών στον διαγωνισμό από τα περισσότερα σχολεία του Νομού».

Ο ακριβής αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν δεν είναι ακόμη γνωστός, καθώς αναμένεται από τις διευθύνσεις των σχολείων να αποστείλουν τις συμμετοχές. Αφού γίνει μία πρώτη διόρθωση από τους εκπαιδευτικούς θα σταλούν στο Παράρτημα με σκοπό μία δεύτερη διόρθωση και μία κατανομή για την ανάδειξη των διακριθέντων.»

«Η διαγωνιστική διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Περάκης, «είναι ένα “εργαλείο”, που μπορεί να δείξει ζητήματα στο μαθηματικό κομμάτι, καθώς η ύλη είναι σε πανελλήνιο επίπεδο. Άρα μπορούμε να δούμε γενικότερα σε ποιό επίπεδο βρισκόμαστε σαν τάξη, σχολείο, πόλη, Νομός. Αυτό πολλές φορές “φοβίζει” τους εκπαιδευτικούς, γιατί τίθεται ένα θέμα σύγκρισης. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Όμως είναι πολύ σημαντικό γιατί μέσα από τα στατιστικά αποτελέσματα έχουμε μία πρώτη εικόνα του πώς βαδίζουμε και τί πρέπει να διορθώσουμε.

Φέτος είναι και μία ειδική χρονιά λόγω του εορτασμού των μαθηματικών στην Ελλάδα και των 100 χρόνων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Το τρέχον, έχει ανακηρυχτεί Έτος μαθηματικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει επίσης μία μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί θα αποτελέσει κι έναν από τους παράγοντες για την επιλογή των παιδιών που θα συμμετέχουν στο Θερινό σχολείο των μαθηματικών, που θα λειτουργήσει φέτος για πρώτη φορά στην Κρήτη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.»

 

Οι τάσεις των συμμετεχόντων

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει τα παιδιά μία διαγωνιστική διαδικασία, όπως η συγκεκριμένη, ο κ. Περάκης απάντησε «Αυτός ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μικρά παιδιά, της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, είναι υποχρεωτικός με την έννοια ότι τα σχολεία που συμμετέχουν, διεξάγουν τον διαγωνισμό τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες. Άρα ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο σχολικό περιβάλλον υπό την επίβλεψη του σχολείου, όχι σε εθελοντικό επίπεδο, όπως άλλοι διαγωνισμοί, που γίνονται Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά έχουμε δύο τάσεις. Τα παιδιά που αντιλαμβάνονται τον διαγωνισμό σαν παιχνίδι και μαθηματικά, όπως είναι και ο τίτλος του διαγωνισμού. Τους αρέσει πραγματικά και συμμετέχουν με πάθος είτε διακριθούν είτε όχι, με την έννοια ότι βλέπουν “όμορφα προβλήματα που τους ερεθίζουν την σκέψη”.

Από την άλλη, για κάποια παιδιά έχουμε το θέμα του “φόβου των μαθηματικών”. Έχουν γενικά μία φοβία και πολλές φορές κι ένα άγχος, το οποίο εκδηλώνεται είτε σε επίπεδο ανταγωνισμού της επιτυχίας είτε σε επίπεδο ότι δεν κατανοούν κάποια πράγματα και φοβούνται μήπως εκτεθούν. Αυτό είναι ένα ζητούμενο και γι’ αυτό θεωρούμε ότι βγάζουμε σημαντικά συμπεράσματα. Συζητώντας και με τους εκπαιδευτικούς, βλέπουμε ότι, ενώ έχουν τμήματα που οι επιδόσεις τους είναι πάνω από το μέσο όρο, δεν έχουν την επιτυχία που περιμένουν κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει.»

 

Η διαγωνιστική διαδικασία

«Το σημαντικό όμως για τα παιδιά», συνέχισε, «είναι ότι από αυτή την μικρή ηλικία μπαίνουν σε μία διαδικασία διαγωνισμού, κάτι που δεν γίνεται συχνά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου δεν διεξάγονται πολλοί πανελλήνιοι διαγωνισμοί. Οπότε μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού “προετοιμάζεται το έδαφος” σε ό,τι αφορά το τί θα συναντήσουν τα παιδιά στο Γυμνάσιο, όπου οι διαγωνισμοί είναι πλέον επίσημοι και με άλλο χαρακτήρα.

Μέσα από μία τέτοια διαδικασία τα παιδιά εξοικειώνονται λοιπόν με την έννοια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μετέχουν στους διαγωνισμούς. Είναι και θέμα εμπειρίας, αλλά και κατανόησης για το επίπεδο που βρίσκονται σε σχέση με ένα μέσο σταθμικό, πανελληνίως».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ