Ο διαγωνισμός «Καγκουρό» θα διεξαχθεί το Σάββατο σε Ιεράπετρα και Σητεία

Μετά τη διεξαγωγή στο Νομό Λασιθίου του 12ου Μαθηματικού Διαγωνισμού «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας ακολουθεί το Σάββατο 17 Μαρτίου ο Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό», που διεξάγεται από το 1993.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Νομού Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Μιχάλης Περάκης, «είναι ένας διαφορετικός διαγωνισμός. Εστιάζει περισσότερο στο θέμα της σκέψης, στην ευφυΐα και ευστροφία. Στην εξεύρεση λύσεων, όχι απαραίτητα μαθηματικών με την έννοια των αριθμών, αλλά των μοτίβων. Είναι ένας άλλου είδους διαγωνισμός, ο οποίος έχει μία άλλη μορφολογία που και αυτός βάζει τα παιδιά να προβληματιστούν όσον αφορά το τί άλλο μπορεί να συναντήσουν μελλοντικά».

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα Μαθηματικά είναι μία κουλτούρα που πρέπει να παρέχεται σε όλους. Ειδικά, επειδή τα Μαθηματικά καλλιεργούν στην σκέψη και φέρνουν πνευματική ικανοποίηση, δεν πρέπει να απευθύνονται μόνο σε λίγους.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά από Β΄ Δημοτικού έως Γ΄ Λυκείου. Συμμετέχουν εκατομμύρια παιδιά την ίδια ημέρα σε μία κοινή θεματολογία για κάθε τάξη. Τα θέματα στα οποία διαγωνίζονται δεν απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών και δεν απευθύνονται μόνο σε μαθητές με ιδιαίτερη κλίση στα Μαθηματικά. Ο κοινός νους, η καθαρή σκέψη, η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι, όπως επισημαίνεται, αρκετά εφόδια για να αντιμετωπίσει κανείς τα θέματα του διαγωνισμού.

Στον Νομό Λασιθίου ο Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» θα διεξαχθεί σε δύο εξεταστικά κέντρα, ένα στη Σητεία και ένα στην Ιεράπετρα.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ