Υπάρχει νερό μέχρι το Δεκέμβρη στο φράγμα Μπραμιανών

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας για το 2018, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλη Παπαδάκη ενημέρωσε σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στη λεκάνη του Φράγματος Μπραμιανών, αναφορικά με την αλατότητα και τις ποσότητες νερού που αυτή τη στιγμή υπάρχουν.

Ο κ. Παπαδάκης απάντησε σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής ενώ στην ερώτηση του προέδρου της κ. Αργύρη Πανταζή σχετικά με το πόσο νερό υπάρχει για να συνεχιστεί η καλλιέργεια απάντησε πως με βάση τα περσινά δεδομένα οι διαθέσιμες ποσότητες επαρκούν μέχρι τέλος Δεκέμβρη ακόμα και χωρίς να βρέξει καθόλου ενώ με βάση τα φετινά δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει αφού έχει μπει σε λειτουργία η νέα γεώτρηση που φαίνεται να πηγαίνει καλά και να αποδίδει κάποιες σοβαρές ποσότητες νερού που προστίθεται ήδη είτε σε καλλιέργειες μέσω του αγωγού διανομής είτε πέφτει στη λεκάνη του Φράγματος.

Ο κ. Παπαδάκης προέτρεψε τους παραγωγούς να μην φυτέψουν καλοκαιρινές καλλιέργειες ώστε να εξοικονομηθούν κάποιες χιλιάδες κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν στις χειμερινές καλλιέργειες.

Κουβέντα έγινε και για τις ομβριοδεξαμενές που δεν έχουν κάποιοι παραγωγοί με τον κ. Πανταζή να προτείνει η γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ (που θα γίνει μέσα στον Μάρτιο) να αποφασίσει για μια αύξηση του ποσού ανά κυβικό άρδευσης (συν 2 λεπτά ανά 18 κυβικά γι’ αυτούς που δεν έχουν ομβριοδεξαμενές και μείον 2 λεπτά σε αυτούς που έχουν), να υπάρχει δηλαδή μια μορφή «επιβράβευσης» για όσους έχουν και «ποινή» για όσους δεν έχουν ομβριοδεξαμενή ως ένα μέτρο πίεσης ουσιαστικά για όσους παραγωγούς δεν έχουν ακόμη προχωρήσει στην κατασκευή τους.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ