Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Αγίου Νικολάου (VIDEO)

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Αγίου Νικολάου, που καλύπτει και την Ελούντα.

Μείζον ζήτημα, που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο και το οποίο τέθηκε από επιχειρηματίες και στη Γ.Σ., είναι η τακτική που ακολουθεί η μεγαλύτερη διεθνής, διαδικτυακή πύλη καταχώρησης ξενοδοχείων, διαμερισμάτων και δωματίων – η «Βοοking.com» – η οποία καταγγέλλεται ότι επιβάλλει υψηλό ποσοστό προμήθειας συνυπολογίζοντάς την και επί των φόρων (ΦΠΑ δημοτικού φόρου κλπ.). Στο αίτημα της Συνομοσπονδίας να εξετάσει το διαχωρισμό, γιατί κάτι τέτοιο είναι παράνομο, η «Booking.com» είχε απορρίψει κάθε συζήτηση. Η Γ.Σ. αποφάσισε να αποστείλει την απόφαση του σώματος ζητώντας από την Ομοσπονδία και τη Συνομοσπονδία να «κυνηγήσει» το ζήτημα ασκώντας όση πίεση μπορεί ενημερώνοντας και τα συναρμόδια υπουργεία.

 

Τα «κλειδιά»

Αναφορικά με την κατηγοριοποίηση σε «κλειδιά», επισημάνθηκε ότι υπάρχει διαρκής αναβλητικότητα στο όλο ζήτημα, έληξε ήδη η προθεσμία που έδινε ο νόμος, έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος του 2018, αλλά πιθανόν να δοθεί και άλλη παράταση…

Η πρόεδρος του σωματείου κ. Πόπη Δερμιτζάκη πρότεινε να μη σπεύσει κανείς να κάνει τη σχετική διαδικασία, αν και προς το παρόν ισχύει ο νόμος Κεφαλογιάννη… «Δεν έχει αλλάξει κάτι αλλά αυτό που προτείνουμε, είναι να μη βιαστεί κανένας να κάνει κατηγοριοποίηση, γιατί η «Πράξη Γνωστοποίησης» δεν θα αναγράφει κατηγορία… μέχρι την κατάταξη. Η διαδικασία κατάταξης (μοριοδότηση, προδιαγραφές κλπ.) πιθανότατα να αλλάξουν… Μια αλλαγή που επίκειται είναι να θεσμοθετηθεί επιπλέον κατηγορία 4 κλειδιών. Όλα είναι υπό συζήτηση, αλλά κάλυψη υπάρχει για τις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής. Ο κλάδος διεκδικεί αλλαγές τόσο ως προς το σύστημα αξιολόγησης όσο και το φορέα που θα κάνει την κατηγοριοποίηση σε κλειδιά, αφού η Συνομοσπονδία του κλάδου δεν δεχόταν να την κάνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο επέβαλε υψηλό χρηματικό κόστος στα διαμερίσματα και δωμάτια, ενώ αρνείτο να δεχθεί τις επιχειρήσεις του κλάδου ως μέλη του! Εκφράστηκε η ευχή σύντομα, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα να ανανεώσουν τις άδειες λειτουργίας τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να πιστοποιηθούν είτε επιλέγοντας ελεύθερα αξιολογητή είτε μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους.

Η καταγραφή και νομιμοποίηση των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων θα ήταν ευχής έργον να γίνει με σωστό και ολοκληρωμένο τρόπο, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας για να λειτουργούν πλέον μόνο οι νόμιμες επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας το χώρο από τις παράνομες που εισάγουν όρους αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των νόμιμων και πλήρως φορολογούμενων τουριστικών μονάδων του κλάδου, τονίστηκε στη συνέλευση.

Επίσης αρκετή συζήτηση έγινε σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται ο κλάδος από το πλήθος των διαμερισμάτων ή δωματίων που ενοικιάζονται μέσω της «AirBnB», αφού όχι μόνο δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταγραφή όλων αυτών αλλά διαπιστώνεται ρευστότητα και ασάφεια τόσο όσον αφορά την εφαρμοσιμότητα της σχετικής ρύθμισης όσο και της δυνατότητας ελέγχου που απαιτείται.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ