Θα παύσουν να ισχύουν τα ειδικά σήματα λειτουργίας στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν τα ειδικά σήματα λειτουργίας των  ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων. Μέχρι τότε οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να έχουν προβεί σε «Πράξη Γνωστοποίησης», μέσω πλατφόρμας του ΤΑΧΙSΝet. Η γνωστοποίηση θα αντικαταστήσει το «σήμα λειτουργίας» και ο αντίστοιχος αριθμός που θα λαμβάνει κάθε επιχείρηση θα υποκαταστήσει τον ισχύοντα «αριθμό σήματος».

Αυτό ανακοινώθηκε στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Αγίου Νικολάου, που καλύπτει και την Ελούντα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση από την Πρόεδρο του σωματείου Πόπη Δερμιτζάκη, για θέματα όπως οι αλλαγές στην άδεια λειτουργίας από τέλος του χρόνου (Πράξη Γνωστοποίησης), για τις οποίες όμως ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί νομικά, επακριβώς, η όλη διαδικασία. Η κ. Δερμιτζάκη ανέφερε ότι όποιο μέλος επιθυμεί μπορεί για το θέμα της γνωστοποίησης να απευθύνεται και στα γραφεία του Συλλόγου.

Επίσης έγινε ενημέρωση σχετικά με την είσπραξη του νέου φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση από φέτος –  του ειδικού τέλους διανυχτέρευσης που για κάθε διαμέρισμα ή δωμάτιο θα είναι 0,50 ευρώ ανά διανυχτέρευση.

Η κατοχύρωση του «διακριτικού τίτλου» κάθε επιχείρησης είναι επίσης ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις και το οποίο, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να το πετύχουν, αφού ως φορέα πιστοποίησης το Υπουργείο Τουρισμού είχε ορίσει και γι’ αυτό το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με πολύ υψηλό οικονομικό κόστος για κάθε επιχείρηση, που το καθιστούσε απαγορευτικό.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ