Τη σύσταση φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Νομό Λασιθίου και τη στελέχωσή του με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για ειδικά φάρμακα, θα ζητήσει ο κυβερνητικός βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης από την ηγεσία του Οργανισμού.

Η λειτουργία του φαρμακείου είναι εξαιρετικά σημαντική διότι μέχρι σήμερα, οι ασθενείς του νομού οι οποίοι χρήζουν ειδικής αγωγής με φάρμακα υψηλούς κόστους που χορηγούνται κατόπιν σχετικής έγκρισης από ειδική Επιτροπή και μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καλούνται να προσέρχονται στο φαρμακείο που εδρεύει στο Ηράκλειο, διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Αποστάσεις που τους επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα μεταφοράς, αλλά κυρίως με κόπο σωματικό και ψυχικό, αφού στην πλειονότητά τους πρόκειται για καρκινοπαθείς ασθενείς. Έτσι, οι καρκινοπαθείς από κάθε γωνιά της Σητείας, της Ιεράπετρας και του Μεραμπέλλου πρέπει να πάνε αναγκαστικά στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.

Να σημειωθεί πως στο Ηράκλειο λειτουργεί και συνεδριάζει και η αρμόδια επιτροπή για την έγκριση τέτοιου είδους φαρμάκων, με αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου όγκου αιτημάτων που κατατίθενται προς έγκριση, να υπάρχει σχετική καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των αιτημάτων αυτών.

Κι όμως, ο ΕΟΠΥΥ Λασιθίου διαθέτει κτηριακές υποδομές τόσο για την στέγαση φαρμακείου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι του νομού. Η σύσταση Επιτροπής ελέγχου αιτημάτων χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους θα μπορούσε εύκολα να υλοποιηθεί και να στεγαστεί στα γραφεία της Υπηρεσίας του Λασιθίου, προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση στους ασθενείς του νομού.

Τις τελευταίες επισημάνσεις έκαναν χθες το μεσημέρι στον κυβερνητικό βουλευτή ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Γιάννης Κάβαλος και οι εργαζόμενοι κατά την επίσκεψή του στην Υπηρεσία. Ο κ. Θραψανιώτης συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία στο νομό, τις δυσχέρειες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να διορθωθούν οι σημερινές συνθήκες.

Ειδικά για το φαρμακείο ο κυβερνητικός βουλευτής εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να ανακουφιστούν πολίτες του νομού που ταλαιπωρούνται.

 

Συνταγογράφηση στον ΕΟΠΥΥ

Υπενθυμίζεται πως ο Λασιθιώτης βουλευτής είχε υποστηρίξει το προηγούμενο διάστημα το αίτημα για να προκηρυχθούν θέσεις οικογενειακών γιατρών στο νομό, οδηγώντας ουσιαστικά με την παρέμβασή του στην ακύρωση της πρώτης προκήρυξης, που δεν περιελάμβανε θέσεις για το νομό Λασιθίου. Αλλά και στην έκδοση νέας, κατά την οποία προκηρύχθηκαν 12 θέσεις, όμως δεν πληρώθηκε καμία διότι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι γιατροί.

Αυτό ήταν και το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση, αφού ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής ασφαλισμένος είναι το κόστος που καλείται να καταβάλει προκειμένου να εξετασθεί από ιατρό ή να προμηθευτεί ηλεκτρονική συνταγή αναγραφής των φαρμάκων που χρειάζεται βάσει της ασθένειας που αντιμετωπίζει.

Σήμερα στο νομό Λασιθίου υπηρετούν επτά μόνο συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων με μηνιαίο όριο επισκέψεων περιθαλπόμενων 200 άτομα καθένας. Με την προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για την σύναψη συμβάσεων με Οικογενειακούς Ιατρούς, είχαμε 7 θέσεις ιατρών Παθολόγων και 5 θέσεις ιατρών Παιδιάτρων για όλη την περιφέρεια του νομού Λασιθίου.

Δυστυχώς η ανταπόκριση των ιατρών που υπηρετούν στο νομό ήταν «καθοδηγούμενα μηδενική», όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, φέρνοντας για άλλη μια φορά τους ασφαλισμένους αντιμέτωπους με την οικονομική επιβάρυνσή τους, τόσο για την εξέταση τους, όσο και για την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

Πρόταση του τοπικού ΕΟΠΥΥ είναι η συνεργασία με τις δημόσιες δομές υγείας του Νομού για διάθεση ιατρών, προκειμένου σε καθορισμένο ωράριο να είναι προσβάσιμοι από κάθε ασθενή που επιθυμεί να προσέλθει και να παραλάβει ηλεκτρονική συνταγή φαρμάκων, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό κόστος. Μάλιστα έχει τους χώρους ώστε να φιλοξενήσει τους γιατρούς που θα κάνουν τη συνταγογράφηση. Και στο αίτημα αυτό κ. Θραψανιώτης εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει την προοπτική αυτή. «Υπάρχουν συμπολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν και δε μπορούμε να μην τους στηρίξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ