ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΕκδηλώσεις για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Εκδηλώσεις για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Χώμα από το ακρωτήρι της Σπάθας, που κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη υπήρξε σημείο πολεμικών συγκρούσεων, παρέδωσε σήμερα στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Η τελετή της παράδοσης έγινε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 77 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Είχε προηγηθεί τελετή μνήμης στο Μνημείο Πεσόντων Ευελπίδων κατά την περίοδο της Μάχης.

Η συλλογή χώματος γίνεται από περιοχές σε όλο τον κόσμο, στις οποίες πολέμησαν Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί για να τοποθετηθεί σε μνημείο στο Σίδνεϊ με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή, το πρωί με την επίσημη έπαρση των σημαιών των συμμάχων χωρών στο φρούριο Φιρκά. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο και το μεσημέρι τελετή στο μνημείο του εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών στην περιοχή Τσικαλαριά.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο μνημείο πεσόντων Νεοζηλανδών στην περιοχή Γαλατά και το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων εκδήλωση για τα 190 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Ευελπίδων.

Μεθαύριο, Σάββατο, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο μνημείο Κερίτη και στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο η κεντρική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων και το μεσημέρι τελετή μνήμης στο Γερμανικό Νεκροταφείο Μάλεμε.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής, στο αεροδρόμιο Μάλεμε, με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων, ομιλίες, πτώση αλεξιπτωτιστών και πτήση επίδειξης από αεροσκάφος F16 BLK 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

Πρόσφατα άρθρα