Αρχική Άλλα νέα Κόσμος Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει σοβαρά την έκθεση ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στην...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει σοβαρά την έκθεση ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

Η διπλωματία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι παίρνει «σοβαρά» την έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου» από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συμμάχου της Ουάσινγκτον.

«Έχουμε δει αυτή την έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που αναφέρεται σε «πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», οι οποίες «ανησυχούν βαθιά την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ.

«Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια εγκλήματα, εάν πράγματι έλαβαν χώρα», συμπλήρωσε και προέτρεψε όλα τα μέρη στη σύρραξη να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέπονται τέτοιες παραβιάσεις».

Μολαταύτα, η Νάουερτ είπε ότι δεν έχει εξαχθεί ακόμα κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά την αμερικανική υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση που επενέβη το 2015 στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, μαύρο πρόβατο για την Ουάσινγκτον. Η συμμαχία αυτή επικρίνεται έντονα στην έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ.

Η Σαουδική Αραβία είναι «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ, περιορίστηκε να πει η Νάουερτ, θυμίζοντας ότι η συμμαχία υπό το Ριάντ συναίνεσε να αρχίσει να διενεργείται έρευνα τη 10η Αυγούστου, την επομένη του θανάτου τουλάχιστον 40 παιδιών σε μια αεροπορική επιδρομή που αποδόθηκε σε αυτήν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις είχε υπερασπιστεί την Τρίτη τη συμμαχία, αναγνωρίζοντας ότι τέτοια «λάθη» είναι «απολύτως τραγικά». Είχε προσθέσει ότι η αμερικανική υποστήριξη δεν προσφέρεται «χωρίς όρους» και είχε συμπληρώσει ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφεύγεται κάθε απώλεια της ζωής αμάχων» και να «υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».