Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ από το Λασίθι: Τα Νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα ή σούπερ μάρκετ να πουλάνε υπηρεσίες (βίντεο)
Η 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΛ
Κατανομή ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

Η NASA βλέπει το ρόβερ Opportunity αλλά εξακολουθεί να μην το ακούει

Είναι μια μικρή, λευκή κηλίδα στο κέντρο του κρατήρα της Κοιλάδας της Επιμονής, όπως το διακρίνει ένας δορυφόρος σε απόσταση 267 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη: η NASA βλέπει το ρομποτικό ρόβερ Opportunity, όμως εξακολουθεί να μην το “ακούει” από τις 10 Ιουνίου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter κατάφερε στις 20 Σεπτεμβρίου να τραβήξει μια φωτογραφία της ζώνης όπου “κοιμάται” το ρόβερ από τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, μια γιγαντιαία αμμοθύελλα που κράτησε μήνες έπληξε όλον τον κόκκινο πλανήτη.

Το Opportunity διέκοψε τη λειτουργία του τον Ιούνιιο καθώς δεν ήταν δυνατόν να φορτιστούν τα ηλιακά πάνελ του, λόγω της σκόνης που έκρυβε το φως του ήλιου. Οι μηχανικοί της NASA ήλπιζαν ότι οι μπαταριές του θα διατηρούσαν αρκετή ενέργεια για να το “ξυπνήσουν” μόλις κόπαζε η θύελλα.

Όμως η αμμοθύελλα πέρασε και η NASA εξακολουθεί να μην έχει καμία επαφή με το “Oppy” όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά, το “αθάνατο” ρομπότ αφού η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2004, επρόκειτο να κρατήσει μόλις 90 ημέρες.

Η επιφάνεια του πλανήτη διακρίνεται καθαρά στη δορυφορική φωτογραφία, όπου ξεχωρίζει το ανάγλυφο της Κοιλάδας. Στις 31 Αυγούστου η διαστημική υπηρεσία έδωσε περιθώριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το Opportunity. Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς να “μιλήσει”, το ρομπότ θα κηρυχθεί και επισήμως “νεκρό”.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist