Να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο παλιό εθνικό δίκτυο ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
Θ. Χαριτάκης: Η σημερινή κατάσταση των Νοσοκομείων είναι χειρότερη από ποτέ, οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (βίντεο)
Το «NIKO Seaside Resort» ανοίγει και υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες
Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ από το Λασίθι: Τα Νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα ή σούπερ μάρκετ να πουλάνε υπηρεσίες (βίντεο)
Η 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΛ
Κατανομή ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη

Οι νέες ισορροπίες στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προβληματισμός για τη στάση Καμμένου

Ο προβληματισμός για τη στάση του Πάνου Καμμένου στα εθνικά θέματα κυριάρχησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέλεξε και νέα Πολιτική Γραμματεία που αναδεικνύει ένα αρκετά διαφορετικό εσωκομματικό τοπίο.

Ξεκινώντας με το θέμα Καμμένου, μπορούσε κανείς να διακρίνει δύο διαφορετικές τοποθετήσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία πλευρά, αρκετά στελέχη από τους “53” (Φίλης, Δρίτσας, Χιστοδουλοπούλου) εξέφρασαν μια έντονη δυσαρέσκεια ότι η συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο έχει καταστεί πολιτικά ασύμφορη και ότι πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη μεριά, στελέχη της “Κίνησης Μελών” (Παππάς, Πολάκης, Ζαχαριάδης) υπογράμμισαν ότι χρειάζεται προσοχή, ώστε σε καμία περίπτωση να μην πέσει η κυβέρνηση.

Ο διάλογος αυτός φανερώνει έναν προβληματισμό που φαίνεται να διατρέχει οριζόντια τον ΣΥΡΙΖΑ για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και το μέλλον της. Όλοι φαίνονται να αναγνωρίζουν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο να βρεθεί μια άλλη λύση που ν διασφαλίζει την επόμενη μέρα της κυβέρνησης. Πάντως, σε ότι αφορά την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, θα πρέπει μάλλον να αναμένεται από το Μαξίμου η συνέχεια της προσπάθειας να πέσουν όσο γίνεται περισσότερο οι τόνοι και να συνεχιστεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Μικρότερης σημασίας ζητήματα που απασχόλησαν την ΚΕ ήταν η στρατηγική του ανοίγματος σε στελέχη της Κεντροαριστεράς στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, (με τους 53 αν εκφράζουν την διαφοροποίηση τους, όχι τόσο για την κατεύθυνση, αλλά για το πόσο αυστηρά πρέπει να είναι τα κριτήρια για προγραμματικές συγκλίσεις), καθώς και η διαρκείς αντιπαράθεση Νίκου Φίλη και Νίκου Παππά για την ΕΡΤ

Νέο εσωκομματικό τοπίο

Σε ότι αφορά τη νέα Πολιτική Γραμματεία που εκλέχθηκε, φαίνεται πως αντικατοπτρίζει ένα αρκετά νέο τοπίο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λεγόμενη “Κίνηση Μελών”, η οποία είχε δημιουργηθεί από συνένωση μερίδας προεδρικών (Ενωτική Κίνηση), πασοκογενών και των ανανεωτικών (“Πλατφόρμα 2010”) δεν κατάφερε να να κυμανθεί σε δύναμη κοντά στο 1/2 της ΠΓ, αλλά εκλέγει το 1/3, δηλαδή 7 μέλη στα 21 (Ν. Παππάς, Ο. Γεροβασίλη, Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφας, Ν. Σκορίνης, Σ. Αναγνωστοπούλου, Α. Κοτσακάς).

Στα 7 μέλη θα φτάνει και η δύναμη των “53” (Ε. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ρ. Σβίγκου, Π. Λάμπρου, Κ. Κνήτου και ο συνεργαχόμενος Ν. Φίλης).

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι συγκροτείται σταδιακά ένας ενδιάμεσος χώρος από ένα μέρος των παλιών προεδρικών (Δ. Τζανακόπουλος, Δ. Βίτσας, Ε. Καλαμαρά, Ν Θεοδωρακοπούλου).

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξει και ένα κείμενο από αυτά τα στελέχη που να προβάλει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της ομάδας (μέχρι στιγμής δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για νέα τάση).

Το μωσαϊκό των φυλών του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται με τρία ιστορικά στελέχη, τους Ν. Βούτση, Γ. Δραγασάκη, Α. Μπαλτά (οι οποίοι θα πρέπει επίσης να τοποθετηθούν κάπου στο ενδιάμεσο χώρο μεταξύ “53” και “Κίνησης Μελών”), ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαφοροποιήσεις για ζητήματα στρατηγικής σημασίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστες και αυτό εκφράστηκε και από το ότι έγινε τελικά εφικτό να υπάρξει κοινή πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή για τα 21 μέλη που θα εκλέγονταν στην Πολιτική Γραμματεία.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist