Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Παρακολουθήστε ζωντανά την Παλλασιθιώτικη διαμαρτυρία για την Υγεία
Μήνυμα Κ. Σπυριδάκη για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο
Ανάβαση στην κορυφή Οξά
Οκτώ λεωφορεία ξεκίνησαν από την Σητεία με προορισμό το Σεληνάρι
Ακατάλληλο προς πόση-μαγείρεμα το νερό της δεξαμενής του οικισμού Σταυρού
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου
Σημαντικές διακρίσεις για τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Νικολάου
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το συλλαλητήριο για την υγεία
Εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου σε Ανώγεια-Άγιο Υάκινθο (βίντεο)
Όλα έτοιμα για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο για την υγεία

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ακαρπη η έκτακτη συνεδρίαση για τη Λωρίδα της Γάζας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν υπήρξε ουδεμία συμφωνία για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το Κουβέιτ — το εμιράτο εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες στο ΣΑ του ΟΗΕ — και η Βολιβία ζήτησαν να διεξαχθεί αυτή η συνεδρίαση νωρίτερα την Τρίτη.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου πενήντα λεπτά, ότι στο Συμβούλιο επικράτησε «παράλυση» και ότι το σώμα «δεν ανέλαβε τις ευθύνες του» για να τερματιστεί η βία.

«Μια χώρα έκλεισε την πόρτα σε κάθε συζήτηση» ως προς αυτό, πρόσθεσε ο Μανσούρ, αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, η φιλοϊσραηλινή στάση των οποίων έχει γίνει ακόμη πιο σθεναρή αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας αυτής ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Ελλείψει συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του, το ΣΑ δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρεσβευτής του Κουβέιτ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου συμφωνεί ότι το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ «πρέπει να κάνει κάτι» και έριξε την ιδέα να γίνει μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην περιοχή. Αλλά δεν ελήφθη ουδεμία απόφαση.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, ξεκαθάρισε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχόταν «καμιά έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Υπάρχει ένα μέρος που επιτίθεται και εκτοξεύει 400 πυραύλους εναντίον άμαχου πληθυσμού, κι υπάρχει ένα άλλο μέρος που προστατεύει τους πολίτες του», υποστήριξε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν νωρίτερα μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ που συνήφθη έμμεσα, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μετά τις σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έπειτα από τον πόλεμο του 2014, που εκτυλίχθηκε τα τελευταία δύο 24ωρα.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς Ισραήλ, που γενικά αποφεύγει να ανακοινώνει άμεσα τη σύναψη συμφωνιών ανακωχής με τους Παλαιστίνιους, που θεωρεί εχθρούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ σημειώθηκε από το μεσημέρι της Δευτέρας ως την Τρίτη μια νέα, σοβαρή κλιμάκωση, που ενέτεινε τους φόβους για το ξέσπασμα του τέταρτου πολέμου από το 2008 στον αυστηρά αποκλεισμένο θύλακα που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά αντίποινα στις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες στην ισραηλινή επικράτεια.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist